niedziela, 11 września 2011

Fasolka po włosku

Czy Włosi faktycznie tak podają fasolkę, tego nie wiem. Raczej skłaniam się ku stwierdzeniu, że to polska wariacja południowego dania. Jakby nie było, zapiekanka jest pyszna i może odrobinę czasochłonna, ale warta każdej minuty stania w kuchni. Przepis znaleziony w miesięczniku "Świat Kobiety".


Składniki:
40 dag fasolki szparagowej (u mnie odmiana Mamut;)
Cebula
30 dag mięsa mielonego
Jajko
Por
Puszka pomidorów
10 dag żółtego sera
Łyżeczka bułki tartej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie, harrisa, bazylia, oregano, słodka papryka)
Oliwa z oliwek

Fasolkę gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Pora kroimy w cienkie talarki, cebulę w kostkę.
Połowę cebuli dodajemy wraz z jajkiem, bułką tartą i przyprawami do mięsa mielonego. Wyrabiamy i wilgotnymi dłońmi formujemy maleńkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego). Smażymy na oliwie. Odstawiamy.
Podsmażamy resztę cebuli wraz z porem. 
Dodajemy koncentrat i pomidory, doprawiamy do smaku.
Fasolkę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, na nią kładziemy kulki mięsne, wszystko polewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy 20 min w 200 st. C, kilka minut przed końcem pieczenia danie posypujemy startym serem.

Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, taka zapiekanka musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zapiekanka, uwielbiam fasolkę szparagową. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urzekłaś mnie tymi klopsikami:) Ciekawe połączenie:) Miłego tygodnia! MMK

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi pysznie! :)
    Już mam pomysl na jutrzejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wszelkie zapiekanki z taką ilością sera są bardzo miłe dla moich oczu, no i kubków smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz co Ci powiem, Nemi,... Hmm... fasolka Twoja nie prezentuje się nic, a nic, ale ja ogromnie lubię fasolę i fasolkę, więc zjadłabym z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  7. to mi wygląda na świetne francuskie danie - ślimaczki.. normalnie tak je wsysnąć na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ja i moja ekipa mamy słabość do zapiekanek. Dzięki za pomysła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubie zapiekanki, a Twoja wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomysł wart wykorzystania, wszystko co fasolkowe i serowe, ale czy 1o dkg żółtego sera wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Też mi się zdaje, że to polska wariacja południowego dania, ale nazwa jak nazwa, składniki zapowiadają pyszne danie!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo podoba mi się ta zapiekanka:) Fajny pomysł z kuleczkami mięsa mielonego:) Wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkie składniki mówią mi, że spałaszowałabym ją bez minuty zastanowienia :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. KeJt: danie warte polecenia:)

    shaday: ja również:)

    MMK: klopsiki jedne z lepszych;)

    JedzonkoMalucha: miło mi:)

    Kaś: ja też mam słabość do serów we wszelkiej maści zapiekankach

    kuchennefascynacje: dokładnie:)

    ewelajna: na tym zdjęciu to oprócz sera nie uświadczy się nic a nic;) Niestety czasem zapiekanki nie wychodzą na zdjęciu tak, jakbyśmy sobie tego życzyli...ale i tak danie warte jest polecenia:)

    ghalena: Ty i Twoje skojarzenia - Kobieto;)

    wilczyca-Aga: proszę:)

    degustatorka: dzięki śliczne;)

    Potrawa: zazwyczaj daję ser na oko, raz dam go więcej, raz mniej.

    burczymiwbrzuchu: danie jest pyszne, choć nie wygląda;)

    judik1119: bardzo fajnie się komponują w zapiekance z fasolką:)

    Monica: dokładnie tak się później dzieje;)

    OdpowiedzUsuń