czwartek, 24 października 2013

Deser na ciepło

"Chocolate's okay, but I prefer a really intense fruit taste. You know when a peach is absolutely perfect... it's sublime. I'd like to capture that and then use it in a dessert."
Kathy Mattea

- Obiecujesz się uśmiechać?
- Tak...
- Żadnych łez?
- Żadnych, mimo cichych czterech kątów, mimo godzin wlekących się w nieskończoność...
- Co zrobisz po powrocie?
- Deser, a potem wymyślę teleportację, abym mogła w każdej chwili wrócić do ciebie;)


Składniki:
Ciasto francuskie do wylepienia kokilki/małego naczynia żaroodpornego
Jabłko
Brzoskwinia
Garść rodzynek
Cynamon
Łyżeczka cukru
Oliwa

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, następnie odcedzamy.
Owoce myjemy, obieramy i kroimy.
Smarujemy kokilkę oliwą, wylepiamy ciastem francuskim.
Posypujemy cukrem, kładziemy owoce, dodajemy rodzynki, doprawiamy szczyptą cynamonu.
Zapiekamy 20 min w 200 st. C.

Smacznego! 

29 komentarzy:

  1. idealnie na teraz właśnie, do mojej herbaty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kolacje... cudowne... z kubkiem mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ajj smaka mi na noc narobiłaś;D coś słodkiego bym wszamała;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę wpaść na deser, na plotki, na kawę? :) Bardzo fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki apetyczny deser, pięknie i kusząco wygląda :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy taki deserek na ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachwycają mnie Twoje pomysły na pyszne zdrowe dania, a przy tym takie proste !

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wygląda, podkradnę. :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szybki i pyszny deserek, idealny na te jesienne zawieruchy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki aromatyczny i pachnący deserek...:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie mogę wchodzić na blogi kulinarne wieczorem :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm :) ale pychota, porwałabym taką miseczkę na deser:)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglada pysznie :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zaskoczyliście mnie z ilością komentarzy:) Za wszystkie serdecznie Wam dziękuję;)

    La Lolla, Bellissima, Małgorzata Kamila, outsider, Martyna: częstujcie się;)

    deco-Latifa: od czasu do czasu muszę;)

    Kam cia, klaudia, agne, xcookiemonsterx: dziękuję;)

    Poezja Smaku: i to jak!

    basinepichcenie: jasne! Zapraszam;)

    kulinarny blog samanthy: rumienię się!

    invisiblefashion: hahaha;)

    Andźka: nieuleczalna;)

    EM: dziękuję, byłam i zostanę na dłużej;)

    Anulla: przyjedź!;)

    OdpowiedzUsuń