"Not eating breakfast is the worst thing you can do."
Bruce Barton
Dawno nie piekłam bułek, zapomniałam o błogim zapachu rozchodzącym się po domu, który budzi nawet największego śpiocha. Skusicie się na chrupiące bułeczki?;) Przepis autorski, dodaję do akcji "Zdrowy tryb życia" (Kruszynka) oraz "Dania dla urody" (agusia). Z podanych składników wyszło mi 9 bułek.
Składniki:
Ok. 2 szklanek mąki żytniej pełnoziarnistej
1/2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
Ok. 1/2 szklanki mleka
1/4 paczki świeżych drożdży
Cebula
Oliwa
Przyprawy (pieprz, cukier, bazylia, zioła prowansalskie)
Cebulę szklimy na oliwie. Odstawiamy.
Drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy cebulę oraz soczewicę, doprawiamy. Wyrabiamy ciasto, w miarę potrzeb dosypujemy mąkę lub dolewamy mleka.
Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto raz jeszcze energicznie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
Formujemy bułki, pieczemy na natłuszczonej blasze do zarumienienia, ok. 25 - 30 minut w 170 st. C. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Znakomite bułeczki i pyszne domowe :)
OdpowiedzUsuńPyszne domowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńOoo musze wyprobowac :) poklikasz w linki sheinside ? bardzo mi zalezy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żytnie pieczywo! :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o dwie bułeczki na śniadanko...zapachniało aż u mnie : )
OdpowiedzUsuńFajny pomysł! Witam w akcji "Dania dla urody".
OdpowiedzUsuńJa też dawno nie piekłam bułek, bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńfantastyczne!! do tego swojskie masło, herbata pyszna i dzień dobry mi ;))
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na bułeczki :D
OdpowiedzUsuńSKUSIMY!!!:)
OdpowiedzUsuńŚwietne te bułeczki, już wczoraj jak wrzuciłaś na grupę to wydawały mi się interesujące.
OdpowiedzUsuńjak ja lubię zdrowe przepisy:D bułki świetne:D
OdpowiedzUsuńczy się skusimy? zawsze i wszędzie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne te buły :)
OdpowiedzUsuńŚwieże pieczywo jest nie zapomniane!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie dodawałam soczewicy do wypieków ale chyba czas to zmienić...:)!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak swojskie pieczywko :-)
OdpowiedzUsuńTym zapachem rozchodzącym się po domu mnie kupiłaś, biorę te bułki :)
OdpowiedzUsuńTakie upieczone w domu bułeczki czy chleb są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i smaczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki z super dodatkami!! :-)
OdpowiedzUsuńSame pyszności :-) Ale mi narobiłaś apetytu ;-)
OdpowiedzUsuńchleb tak - piekę, a bułki bardzo rzadko, ale wiem , że warto :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Pięknie wyrosły Twoje bułeczki, ciekawie dobrałaś składniki :)
OdpowiedzUsuńPróbuję wyobrazić sobie zapach takich bułeczek.. i chyba zgłodniałam! ;))
OdpowiedzUsuńdodatek cebulki i już nie ma bułek :D
OdpowiedzUsuńBułeczka samo zdrowie, super !
OdpowiedzUsuńJa właśnie też dawno nie piekłam, a drożdże zalegają mi lodówkę ... ;) Muszę koniecznie nadrobić, bo również uwielbiam zapach roznoszącego się po domu świeżego pieczywa!
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńCudowne bułeczki!! :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam już bułki z kaszą, teraz czas na dodatek soczewicy! Przepis bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPieczywo własnej roboty jest najlepsze na świecie :-) Wspaniałe te bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńZ soczewicą, ciekawe nie jadłam chyba takich bułek, no i to "zdrowie" jak magnes działa :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie piekłam :)pozdrawiam:
OdpowiedzUsuńAle wypasione :D Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńCiekawy połączenie składników bułki :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na bułeczki:) Lubię domowe pieczywo.
OdpowiedzUsuńpyszne! najlepsze jeszcze cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńsuper bułeczki. ....Tylko dla czego zniknęłaś? wszystko w porządku u Ciebie?
OdpowiedzUsuńHej, zaglądam do Ciebie, a tu nie ma nowych wpisów od kwietnia. Mam nadzieję, że wszystko w porządku. Martwię się.
OdpowiedzUsuńa gdzie Ty nam zniknęłaś? mam nadzieje, że u Ciebie wszystko dobrze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo jest najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPycha! Dziękuje za ten przepis.
OdpowiedzUsuńPewnie skusiłbym się na chrupiące bułeczki :)
OdpowiedzUsuńdelicious food
OdpowiedzUsuńCultureandtrend
looks good!!
OdpowiedzUsuńCultureandtrend Blog
gdzie Ty się podziewasz dziewczyno????
OdpowiedzUsuńI to jest plus, jak mnie tak długo nie ma - tyle komentarzy;) Dziękuję wszystkim pięknie i obiecuję już tak nie znikać:)
OdpowiedzUsuń