piątek, 9 września 2011

Papryka faszerowana kaszą kuskus

Pierwszy raz zetknęłam się z kaszą kuskus kilka lat temu we Francji, od razu zachwyciła mnie swym smakiem, co jest o tyle dziwne, bo za kaszami ogólnie nie przepadam. Nagminnie przywoziłam ją z każdej zagranicznej podróży. Najlepiej smakuje w połączeniu ze świeżymi warzywami, nutką mięty i cierpkim smakiem cytryny. Uwielbiam ją na zimno i na ciepło, w formie przystawki do obiadu, lub jako danie główne. Czasem mieszam z kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. 


Przypominam, że kasza kuskus szybko wchłania płyn i zwiększa swoją objętość;) Przepis dodaję do akcji "Warzywa psiankowate" (Mopswkuchni), "Paprykujemy 2" (Shinju), "Faszerowany zawrót głowy" (Codogara)


Składniki:
4 papryki
Kulka mozzarelli
Kuskus - na oko
Bulion warzywny (ok. 1/3 szklanki)
Warzywa (ogórek świeży, pomidory, oliwki, rzodkiewka, papryczka chilli)
Kilka pomidorów/przecier pomidorowy lub gotowy sos w kartonie
Przyprawy (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz, harrisa)
1/2 cytryny

Papryki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne.
Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem, ok. centymetr nad kaszę, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
Pomidory, oliwki, rzodkiewkę, papryczkę chilli, ogórka kroimy. Część pomidorów odkładamy i przygotowujemy z nich sos. Gotowy przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do kaszy dodajemy warzywa, przyprawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowane papryki faszerujemy kaszą, układamy w naczyniu żaroodpornym, zapiekamy do godziny w 150 st. C. Pod koniec pieczenia na każdej papryce układamy plasterki mozzarelli.

Smacznego!

Warzywa psiankowatePaprykujemy 2 Faszerowany zawrót głowy

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam aromatyczny, zapiekany kuskus ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowane papryki! U mnie tez wczoraj byly, w troche innej odslonie. A bez kuskusu nie wyobrazam juz sobie zycia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale czad! a ja mam jutro gości i kombinuję co tu jeszcze przygotować. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kubełek Smakowy: ma w sobie to coś:)

    Shy: polecam, a im więcej warzyw do niego dodasz, tym lepiej:)

    Maggie: podzielam Twoje zdanie:)

    wilczyca-Aga: polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam, że dodajesz jeszcze dodatkowo warzywa do kuskusu - pewnie dlatego mój jest "suchy". Buziaczki! MMK

    OdpowiedzUsuń
  6. już się troszkę przygotowałam. Byłaś dla mnie Weną twórczą. paprykę zrobiłam jako roladki, zaś Twój farsz wykorzystałam do pomidorów. Wstawię jak już będę po gościowaniu. Na razie opisałam wstępnie. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. O, Kochana, uwielbiam kuskus, mogłabym go jeść i jeść :)
    Tym bardziej, że w mojej grupie krwi nawet jest durum wskazane :)
    Świetny przepis, robiłam już paprykę z kaszą jaglana, teraz czas na kuskus :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, na objadek jak znalazł !:)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kuskus pod każdą postacią, na pewno zasmakowałyby mi Twoje faszerowane papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też uwielbiam tą kaszkę i chętnie wypróbuję taką papryczkę:)U mnie też dziś faszerowane warzywko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej paprykowej wersji nie znałam,tylko pomidorową;)smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  12. To musi dobrze smakować.Uwielbiam kuskus, dziś własnie robię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a ja jestem ciekawa jak faszerowałaś te papryczki :P ? krzyczały żebyś je nie tuczyła czy z przyjemnością otworzyły przed Tobą swoje wnętrze :P:P:P

    OdpowiedzUsuń
  14. ale fajną czapę mają :)
    takie żywe kolorki sprawiają, że aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lekki aromatyczny posiłek. Dziękuję za udział w akcji Warzywa psiankowate!

    OdpowiedzUsuń
  16. Też lubię używać kaszy kuskus to faszerowania papryk. I w ogóle do innych dań :) Bardzo ją lubię.

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie faszerowanki, a kuskus uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. MMK: spróbuj następnym razem i zobacz jaki Ci wyjdzie:)

    wilczyca-Aga: miło mi:) Chętnie załapałabym się na obiadek u Ciebie Kochana:)

    Domi: to teraz czas, żebym wypróbowała z kaszą jaglaną jakieś danie:)

    anytsjux: dziękuję:)

    burczymiwbrzuchu: dziękuję za miłe słowa:)

    judik1119: widziałam, widziałam:) I zapisałam:)

    Monisia: z pomidorkami też jest pysznie! Nawet nie wiem czy nie lepiej:)

    kuchennefascynacje: kuskus rządzi:)

    ghalena: były oporne, ale dałam radę;)

    Russkaya: za to właśnie kocham lato:)

    mopswkuchni: ależ proszę:) Bardzo fajną akcję wymyśliłaś:)

    shinju: też mogłabym jeść ją na okrągło:)

    flusso: zgadzam się!

    OdpowiedzUsuń