niedziela, 18 września 2011

Potrawka z cukinii

Polubiłam cukinię za to, że można ją dodać praktycznie do każdego dania, a jej smak nie zdominuje potrawy, że jest wdzięcznym tłem dla różnego rodzaju kulinarnych eksperymentów, oraz za to, że można ją dusić i zapiekać. Tym razem postanowiłam połączyć ją z pomidorami, parówkami i czosnkiem. Szczypta harrisy dodała daniu pikanterii. Przepis znaleziony w gazetce "Przyślij przepis". Dołączam go do akcji "Cukinia 2011" (Edith) i "Warzywa psiankowate"  (mopswkuchni).


Składniki:
2 cebule (dałam 1)
Ząbek czosnku (2;)
Cukinia
4 pomidory
5 parówek (może być równie dobrze kawałek boczku albo kiełbasa)
Papryka
Przyprawy (bazylia, zioła prowansalskie, oregano, pieprz, harrisa)

Cukinię przekrawamy, łyżeczką wydrążamy nasiona, miąższ kroimy.
Kroimy cebulę, czosnek, parówki, pomidory, paprykę. 
Podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy cukinię. Gdy zmięknie dodajemy pomidory. Dusimy 10-15 minut. 
Dodajemy paprykę i parówki. Doprawiamy do smaku i dusimy kilka minut.

Smacznego!

Warzywa psiankowate Cukinia 2011

16 komentarzy:

  1. uwielbiam cukinię w każdej postaci :) fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię, zjadłabym ze smakiem ...

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna ta potrawka, takie trochę leczo, które osobiście uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się to danie. Jestem zdecydowanie wielką miłośniczką cukinii. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nemuś, co Ty jeszcze smacznego z tej cukinii wyczarujesz?:) Buziaczki! MMK

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam cukinię, na każdą jej postać się piszę i jak na zawołanie zawsze znajdują się w jej pobliżu z widelcem w ręce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię cukinię, więc to danie jest dla mnie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie potrawki... są ciepłe, sycące, a na dodatek lżejsze i zdrowsze niż klasyczne obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne, szybkie danie, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Od siebie polecam ciasto czekoladowe z cukinią. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam, uwielbiam. :) Między innymi własnie za to, co już sama napisałaś - można ją dodać niemal do wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń
  12. zauberi, anytsujx, lo, Monica: dziękuję:)

    Domi: faktycznie, ma trochę z lecza:)

    MMK: jeszcze tylko jedną potrawę, bo co za dużo to...:)

    Kuchareczka: hahaha, pięknie to napisałaś:)

    degustatorka: miło mi to czytać;)

    Zuza: dokładnie!

    Soul and Pepper: właśnie dużo osób je zachwala, ale sama jeszcze nie próbowałam. Dzięki!

    shaday: i kto by pomyślał, że z takiej niepozornej cukinii można wyczarować tyle potraw;)

    OdpowiedzUsuń
  13. o tak cukinię bardzo lubię :) świetny pomysł na danie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cukinia bardzo wdzięczna jest i wszechstronna, a potrawka Twoja smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niestety,brytfanny już prawie nie ma;) polecam,na prawdę szybko się robi,trochę ubrudzonych rąk w czekoladzie,ale efekt zadowalający,sama się sobie dziwię,bo to taka trochę improwizacja była;) Twoją potrawkę bym sobie teraz zjadła,na pewno mocno rozgrzewa.

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie dania są pyszne, i tak szybko powstają ;]

    OdpowiedzUsuń