czwartek, 30 sierpnia 2012

Pikantna zupa z dyni

Dynia i ja nigdy nie zostałyśmy sobie przedstawione, czasem widziałyśmy się na targu, dużo o niej słyszałam, ale nigdy nie zaprosiłam jej w moje progi. Do dziś...Na wieść, że będę poskramiać dynię, Mr.T tylko westchnął, a ukradkiem przeglądał menu najbliższej knajpy z daniami na wynos:) 

Dziękuję za miłe spotkanie w wirtualnej kuchni Tomkowi i MartynCi oraz Beatrice, która była pomysłodawczynią gotowania:) Przepis dodaję do akcji "Dynia" (Beatrice).


Składniki:
1 litr wywaru drobiowego
2 marchewki
Pietruszka
3 ziemniaki
Średnia dynia
Przyprawy (imbir, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, harissa, chilli)
Opcjonalnie:  groszek ptysiowy/makaron/grzanki

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy i wrzucamy do gorącego wywaru. Gotujemy do miękkości warzyw, miksujemy, doprawiamy do smaku.
Podajemy z groszkiem ptysiowym/makaronem/grzankami.

Smacznego!

30 komentarzy:

  1. Mmm... To lubię, ja zawsze dodaje jeszcze plasterek serka topionego ;) i czosnek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze też nie eksperymentowałam z dynią w kuchni. Ale w końcu kiedyś to zmienię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No Twoja pikantna dyniowa zupa musiała miec bardziej wyrazisty smak niż moja ;)...poza tym wygląda bardzo aksamitnie ;)

    Fajnie bylo wziąć udział we wspólnej zabawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa oczywiście znakomita, z pysznymi przyprawami musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię zupy dyniowe :) I oczywiście samą dynię też :) Chciałabym tylko zasugerować, że w przypadku dyni najlepiej jest podawać wagę całej dyni lub tylko miąższu po obraniu. Dla różnych gatunków dyni różny jest rozmiar średni :) Mam nadzieję, że teraz polubisz się z dynią, bo to bardzo przyjemne warzywo :) Ja nawet gdy w sezonie dyniowym piekę zwyczajne kawałki kurczaka to dynię obieram, kroję w kostkę, posypuję ziołami i dorzucam do foremki z kurczakiem na ostatnie 20 minut. Mieszam ją z sosem spod kurczaka. Wychodzi pyszny dodatek do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zupa dyniowa, uwielbiam! kojarzy mi się z jesienią!:)

    a kaszka kuskus smakowała, i to bardzo! sama byłam zaskoczona :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nominowałam Ciebie w zabawie Versatile Blogger Award. Bardzo lubię Twojego bloga i w pełni zasługujesz na nominację :). Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj wytypowałam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po wszystkie szczegóły zapraszam do mnie: http://lavanna.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Próbowałam juz wielu przysmaków z dynią , dzis piekłam takie ciasto , gdzie dodaje się dyni , a zupy jakos nie mam odwagi zrobić . A na pewno warto , bo dynia zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ładny kolorek. w tym sezonie i ja zadebiutuję taką zupką :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadam zupy z dyni, ale wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupa z dyni jest pyszna, następnym razem spróbuję z dodatkiem marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mm, zaczynają się dyniowe smaki :) Lubię to jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  14. coraz bardziej mam ochotę na przygotowanie takiej zupki.

    OdpowiedzUsuń
  15. mam ochotę na zupę... dawno nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam krem z dyni! Twój wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. hmm... trzeba spróbować zrobić :)
    zapraszam do siebie http://charlottegotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Też w tym roku zasmakowałam się w zupie z dyni, jest na prawdę pyszna :-) a nie sądziłam wcześniej tak...

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo apetycznie wygląda, piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zupka ma piękny kolor, przyprawy dodane do niej poza kolorem wróżą pyszne żarełko:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dyniowa na ostro to jest to, na słodko ble...przynajmniej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. na taką zupkę to ja się od razu piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja tez w tym roku rozsmakowałam się w zupie z dyni, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Super zupka! Dyniowa to jedna z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  25. zupa z dyni na ostro jest po prostu cudowna :) słodkie mnie nie przekonują, ale taka a i owszem ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Dobra zupa też ostatnio robiłam pierwszy raz bardziej krem.

    OdpowiedzUsuń
  27. Dziś zrobiłam taką zupę wg Twojego przepisu. Pyszność!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję!! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Martula: spróbuję następnym razem:)

    Olka: to był mój debiut i połknęłam bakcyla:) Mam nadzieję,że przekonasz się przy najbliższej okazji:)

    MartynCia ^^:owszem była dość wyraźna w smaku, dziękuję;)

    Samantha, judik, magda k, zjedz_mnie: dziękuję :D

    shinju: hmmm...nie za bardzo mam gdzie zważyć, ale będę pamiętać;) Ta mieściła się w dłoniach:D Smakowity pomysł z kurczakiem, wypróbuję!!

    Magda: mnie również;)

    Aleksandra, Asia: dziękuję Wam Kochane:) Jest mi niezwykle miło:)

    Urszula: spróbuj! Ja się muszę spróbować dyni w innym wydaniu;)

    Kaś: dziękuję, mam nadzieję, że się udała:)

    degustatorka, Charlotte: spróbujcie, tylko dobrze ją doprawcie:)

    agattekh:u mnie było podobnie;)

    mopswkuchni: hahaha;)

    sylwiam7: SUPER!!!Cieszę się, że smakowała:D:D:DD:D

    agnieszka: polecam!

    OdpowiedzUsuń