Malutkie bułeczki pełne czosnkowego aromatu przełamanego nutą ziół prowansalskich, idealne na deszczowy poniedziałek, podane z twarogiem i wędzonym łososiem. Najlepsze jeszcze ciepłe, solo lub z masłem. Nie sposób im się oprzeć;) Przepis Kasi - dziękuję!
Składniki:
20 dag mąki pszennej
60 g otrębów
50 g miękkiego masła
5 łyżek śmietany
3 posiekane ząbki czosnku
Przyprawy (zioła prowansalskie, sól, pieprz)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy jednolite ciasto.
Rozwałkowujemy i szklanką wycinamy krążki, które układamy na podsypanej mąką blasze.
Pieczemy 15 minut w 225 st.C.
Smacznego!
no tak, nie ma to jak własne wypieki... Mr.T to ma z Tobą dobrze :D
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis, wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńscones uwielbiam, ale najbardziej z kremem i dżemem, zwłaszcza takimi domowej roboty. Prowansalskie to coś nowego, ale zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńAle one muszą być pyszne. Moje smaki, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńProste i pewnie pyszne. Trzeba wypróbować!
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek! A w takich scones to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńNemi jesteś mistrzynią w wypiekaniu pysznych bułeczek :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńMusiały być bardzo aromatyczne
OdpowiedzUsuńpyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńmmm moje smaki i aromaty. świetna wersja scones
OdpowiedzUsuńNie robiłam , a widze ,że warto :)
OdpowiedzUsuńo jeny! wyglądają genialnie! :O
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie, musiały być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńsconsy jadłam tylko na słodko, z dżemem i masełkiem. świetna odmiana:)
OdpowiedzUsuńghalena: też mu to powtarzam co dnia;) Domowe wypieki są obłędne, sama wiesz o tym dobrze;)
OdpowiedzUsuńagattekh, magda k. Kaś, Ala, Agabi: dziękuję;)
Marta: spróbuję przy następnej okazji:)
urtica1, Be@tka, Urszula : polecam!
Lovelykate: też zostałam ich wielką fanką;)
Samantha: hahaha, dziękuję, czuje, że się rumienię;)
Olciaky vel Olcik: dokładnie;)
Ivka,judik: oj były, były!
ooooo, jak z czosnkiem to ja od razu porywam!!
OdpowiedzUsuńJa bym się im nie oparła ;-)
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy scones, ale wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo apetyczne, obowiązkowo do przetestowania ;]
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńscones do tej pory robiłam tylko na słodko,ale Twoje z ziołami i czosnkiem zapowiadają się rewelacyjnie! Koniecznie musze upiec:)
OdpowiedzUsuńwilczyca-Aga: a proszę Cię bardzo;)
OdpowiedzUsuńAsia: ja również;)
Domi: przetestuj, polecam!
zjedz_mnie, anahitka9: szerze polecam;)
Forex: dziękuję;)