Pogoda jak brzytwa - błękitne niebo, słońce i lekki wiatr. W takie dni mam ochotę na coś z kuchni śródziemnomorskiej. Przepis na sos pochodzi z Wysp Kanaryjskich. Podawany jest do ziemniaków oraz smażonych ryb. Zamiast papryki można dodać posiekanych liści kolendry. Moją wersję sosu wzbogaciłam o dodatek ziół. Przepis znalazłam w książce Anne Wilson "Kuchnia hiszpańska".
Składniki:
Kilka ziemniaków
Łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
Sos:
2 ząbki czosnku
Łyżka kminku (u mnie zioła - bazylia, tymianek, zioła prowansalskie)
Łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
Łyżka wrzącej wody
Ziemniaki polewamy oliwą, doprawiamy, pieczemy ok. 30 minut w 200 st. C.
Czosnek miksujemy z przyprawami. Nie przerywając miksowania dolewamy powoli oliwę, sos powinien lekko zgęstnieć. Dodajemy ocet winny i wrzątek.
Gorące ziemniaki podajemy z sosem.
Smacznego!
dawno nie jadłam ziemniaków z piekarnika.
OdpowiedzUsuńAle pyszne kartofelki :-) i taka przypalona skórka mniam :-) a sosu jeszcze takiego nie jadłam...
OdpowiedzUsuńpieczone ziemniaczki uwielbiam a z tym sosem to już w ogóle poezja
OdpowiedzUsuńMmmm z takim sosem nigdy nie jadłam:) Zawsze z takim gęstym czosnkowo-ziołowym:) Wspaniale wyglądają, narobiłaś mi ochoty:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziemniaki w każdej postaci, ale z takim sosem ich jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam z takim sosem, ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam takich ziemniaków... :)
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa jak smakują z takim sosem ?!
Super pomysł na ziemniaki, fajny sos :)
OdpowiedzUsuńsmaczny sosik. Zabieram go jako dodatek do knedli bułczanych. Ziemniaki takie u mnie lubią ale zawsze na mnie krzyczą, że je krzywdzę sosami. Lubią same lub z z masłem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też nie jadlam ale mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńUlala, ziemniaczki z takim sosem muszą być boskie :)
OdpowiedzUsuńDusia: odkąd mam halogen, wciąż je robię i zawsze mi mało:)
OdpowiedzUsuńShyfull, Domi w kuchni, degustatorka, kachna, Zofia Kopka: spróbujcie, spróbujcie:)
agattekh: polecam!
Kaś, Kermeet: dzięki!
judik: z sosem czosnkowym również uwielbiam:)
wilczyca-Aga: nic nie przebije ziemniaka z masłem:)
burczymiwbrzuchu: są, są;)
Ja miałam szczęście być na Wyspach Kanaryjskich i spróbować oryginalnego sosu :)Chętnie przypomnę sobie jego smak :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ziemniaki i koniecznie muszę wypróbować ten sos :)
OdpowiedzUsuńO nie! muszę je zjeść!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńKocham ten sos, moglabym go jesc ze wszystkim z czym sie tylko da:) Koniecznie sprobuje z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńOlivia: tylko pozazdrościć;)
OdpowiedzUsuńmagda.k: nie będziesz żałować:)
Z miłości do jedzenia, anahitka9: polecam:)