Kolejny przepis na znaną nam wszystkim zupę ziemniaczaną, ale tym razem z dodatkiem pesto oraz makaronu. Zupa jest pożywna i treściwa, idealnie zastępuje cały obiad. Daje miłe uczucie ciepła w brzuszku i pretekst do półgodzinnego, poobiedniego leżakowania pod kocem z ulubioną książką:) Przepis Toma Bridge "Potrawy z makaronu".
Składniki:
3 plasterki boczku
600 ml bulionu drobiowego
Cebula600 ml mleka (nie dodałam)
10 dag makaronu
Marchew (opcjonalnie)
150 ml śmietany kremówki (nie dodałam)
Natka pietruszki
Starty parmezan
Kilka ziemniaków
Przyprawy
Sos pesto:
60 g drobno posiekanej natki pietruszki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
60 g posiekanych orzechów pinii
Kilka listków świeżej bazylii
60 g startego parmezanu
Biały pieprz
150 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo: grzanki serowo-czosnkowe
Aby przygotować sos pesto wystarczy dokładnie w moździerzu utrzeć natkę, czosnek, orzechy i bazylię. Następnie dodać ser i pieprz oraz stopniowo dolewać oliwę.
Boczek, cebulę, marchew i ziemniaki kroimy, podsmażamy.
Dolewamy bulion i mleko, gotujemy kilka minut.
Dolewamy bulion i mleko, gotujemy kilka minut.
Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze 15 minut.
Wlewamy śmietanę, dodajemy sos pesto.
Zupę posypujemy parmezanem, podajemy z grzankami serowo-czosnkowymi.
Smacznego!
Robiłam ją wieki temu i muszę przyznać , że jest fantastyczna
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuje przepis :P
i dodaję bloga do obserwowanych :)
Bardzo ciekawa wersja tej zupy, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńNa jutrzejszy obiadek byłaby wręcz idealna!
OdpowiedzUsuńWyglada oblednie. Zapisuje do wyprobowania.
OdpowiedzUsuńSuper zupka, wygląda bardzo smacznie :-)
OdpowiedzUsuńPanna Malwinna: potwierdzam:)
OdpowiedzUsuńShyfull: zapraszam:)
wwo, agattekh, thiessa,: dziękuję:)
magda k., kachna, Russkaya: zachęcam do ugotowania;)