środa, 25 lutego 2015

Chleb z miodem

"Kawałek raju jest w każdym sercu, które stanowi zbawienny port dla nieszczęśliwego. W każdym domu z chlebem, winem i serdecznym ciepłem."
 Phil Bosmans

- Co robicie, aby rozładować stres?
- Idę na siłownię - mówi On
- Lody i czekolada - śmieje się Ona
- Lampka wina! Koniaczek! - krzyczą Oni
- Chleb, który ugniatam ze złością, a piekę już z miłością - uśmiecham się.


To jeden z lepszych bochenków jakie upiekłam. Ma lekko słodki smak, a ta chrupiąca skórka! Mmmm... niebo! Gorąco go polecam. Przepis pochodzi z fenomenalnej "Księga chleba".


Składniki:
1/3 szklanki płynnego miodu
2 szklanki gorącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Szklanka płatków owsianych (otręby pszenne)
Łyżka sezamu (2 sezamu i 2 czarnuszki)
5 dag drożdży
4-5 łyżek ciepłej wody
4-5 szklanek ulubionej mąki do wypieku chleba (3 żytniej, 2 pszennej)
Jajko

Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do gorącej wody wlewamy miód i oliwę, dokładnie mieszamy. Gdy miód się rozpuści wsypujemy sezam, łyżkę czarnuszki, otręby. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy mąkę oraz drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.
Smarujemy je oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy folią oraz ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (od 1,5 do 3 godzin w zależności od temperatury pomieszczenia).
Wyrośnięte ciasto lekko uderzamy, aby opadło. Przekładamy do nasmarowanej oliwą formy (powinno sięgać do połowy jej wysokości).
Wierzch ciasta wyrównujemy wilgotną dłonią, smarujemy jajkiem rozmieszanym z wodą. Posypujemy czarnuszką i odstawiamy na ok. 20 minut.
Pieczemy ok. godziny w 200 st. C.

Smacznego! 
   

21 komentarzy:

  1. Cudowny chlebek! :) I jaki ładny wstęp.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny, pewnie pachniało, że ach! do tego swojskie masło i tyle, wystarczy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że jak patrzę ne ten chleb, to złości w nim nie widać, bo wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie piekłam chlebka w domu. Bardzo mi się podoba Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka :) Chlebek idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ piękny bochen! :) i dodatek miodu to już w ogóle rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki zgrabny! bardzo ładnie CI się upiekł

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham chlebusie z czarnuszką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No dobra... Upiekę... Ale tym razem już składników nie podmienię :) Bo znowu mi nie wyjdzie, hihi

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda mega apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm,wyglada smakowicie :)

    moge prosic o klikanie w link do płaszcza w moim nowym poście ? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak piękny, ze chciałoby się odkroić choć małą skibkę, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Masz rękę do chlebków, Twój pachnie, aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Majana, klaudyna148, Kaś,agattekh, Joy of the fashion, Nippi, Urszula - Proste potrawy, Olka: dziękuję za miłe słowa:)

    La Lolla: zapach był cudowny:)

    zjedz_mnie, Anulla, napiecyku: hahaha, dzięki:)

    mopswkuchni: Ty za to czarujesz innymi daniami!

    invisiblefashion: był, był!

    Katarzyna Leśniak: wyjdzie, wyjdzie. U mnie Kasiu wszystko w kuchni jest "na oko", czasem dodam więcej mąki, czasem wody mi się chluśnie...i trzeba ratować:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowitości,pyszności ,mniam ! :)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak ja dawno nie piekłam chlebka... muszę znowu do tego wrócić:) Bo sklepowy nie smakuje tak dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny chlebek i domyślam się jaki pyszny z miodem i ziarnami, to zawsze mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Justine with Ruth: dzięki dziewczyny:)

    kuchcikownia: zgadzam się!

    kulinarny blog samanthy: jest wspaniały:)

    OdpowiedzUsuń