"Mówisz: bułka z masłem, a co jeśli w domu nie ma bułek, ani masła, a sklepy pozamykane?"
cytaty.info/topik
Jak to co? Pieczemy własne! Od dłuższego czasu namiętnie dodaję otręby, gdzie tylko się da - do mięsa, deserów, koktajli i oczywiście do pieczywa. Chyba nie muszę pisać o smakowitym zapachu, który rozchodził się po całym mieszkaniu... i o tym jaką miały chrupiącą skórkę (niemożliwe, że to już czas przeszły!). Z podanych składników wyszły 4 sztuki.
Składniki:
Ok. 2 szklanek mąki żytniej razowej
Otręby owsiane oraz pszenne (łącznie szklanka)
Ok. 1/2 szklanki mleka
1/4 paczki świeżych drożdży
Szczypta soli
Łyżeczka cukru
Oliwa
Drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy otręby oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, w miarę potrzeb dosypujemy mąkę lub dolewamy mleka.
Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
Formujemy bułki, pieczemy na natłuszczonej blasze do zarumienienia, ok. 25 - 30 minut w 170 st. C. Studzimy na kratce.
Smacznego!
chyba musze zrobic :)
OdpowiedzUsuńOj tak,niema to jak własne wypieki!:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, porywam na śniadanie, pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita i zdrowa opcja, pyszności :)
OdpowiedzUsuńBuziaki
xo xo xo xo xo
Mam mąkę razową ale pszenną. Chyba mogę taką zastąpić? Bardzo ładnie wyglądają te chlebki :)
OdpowiedzUsuńChętnie przygarnęłabym takie pachnącego palucha:-)
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki, pycha! Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńwow it looks good!
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie. Idealnie dla mnie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńooo, czytam przepis i widzę, że mega prosty jest, dla mnie!:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak własna buła :)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj robiłam niemiecki placek cebulowy i spód zawierał właśnie otręby - wyszło chrupiąco i pysznie. Muszę się zmobilizować do wypieku pieczywa w domu, bo te bułeczki wyglądają bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuńinvisiblefashion: koniecznie:)
OdpowiedzUsuńKaties, Poezja Smaku: dokładnie!
anytsujx: proszę częstuj się;)
✰ Justine ωith Ruth ✰, ola in the kitchen: dziękuję;)
Katarzyna Leśniak: oczywiście, będą smakować jeszcze lepiej:)
Marzena: wysyłam go do Ciebie;)
Gail J: thx;)
La Lolla: spróbuj koniecznie:)
Mopsiku muszę wypróbować przepis na ten placek:)
Twoje przepisy na bułki już raz się u mnie sprawdziły, te więc też muszą być rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńCudowne domowe pieczywo!
OdpowiedzUsuńWspaniałe domowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńNie wyszły te chlebki. Jednak muszę zrobić je dokładnie z Twojego przepisu. Ta mąka, którą dałam wszystko zepsuła. Wyszły suche, twarde i poszły na bułkę tartą, gdy jeszcze nawet dobrze nie wystygły :)
OdpowiedzUsuńOooo:( Przykro mi:( Ja też wiele razy eksperymentowałam z przepisami znalezionymi w necie i moje końcowe rezultaty były całkowicie inne od autorki przepisu:) Trzymam kciuki, że następnym razem wyjdą już idealnie:)
UsuńWyglądają przepysznie i jak widać bardzo łatwe :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
OdpowiedzUsuń