środa, 9 kwietnia 2014

"Złota pizza"

"Wszystko wracało na swoje miejsce, jak po długiej pauzie, oto zaterkotał dzwonek i życie zaczyna się na nowo (...)."
Małgorzata Musierowicz

Czas otworzyć oczy, zaparzyć kawę, zetrzeć warstwę kurzu z bloga, przypomnieć login, zgrać zdjęcia, uśmiechnąć się i wrócić do Was:) Dziękuję za wszystkie miłe wiadomości, które dostałam podczas mojej nieobecności - jesteście kochani! Skoro już tu jestem...



...słyszałyście o "złotej pizzy"? Według Małgorzaty Caprari ("Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących") jest to bardziej placek pochodzący z północnych Włoch, najczęściej piecze się go w podłużnej foremce, a kawałki sera i wędliny obtacza się w mące, aby nie opadły na dno podczas pieczenia (przy użyciu niskiej formy nie jest to konieczne).


Składniki:
25 dag mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka plasterków szynki
Kilka plasterków salami
3 jajka
10 dag sera (gouda, edamski)
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki groszku
1/3 szklanki fasoli
Ciepła woda
Oliwa
Przyprawy (oregano, zioła prowansalskie, pieprz, papryka, sól)

Mąkę łączymy z 2-3 łyżkami oliwy, szczyptą soli, przyprawami, proszkiem do pieczenia i odrobiną wody (tylko tyle, aby można było wyrobić ciasto). Wyrabiamy, formujemy kulę, smarujemy oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką i odkładamy na 30 min w chłodne miejsce.
Szynkę, salami, ser kroimy. 
Jajka ubijamy z mlekiem i przyprawami.
Niską formę natłuszczamy, wysypujemy mąką i wykładamy ciastem formując trochę wyższy brzeg. Układamy składniki, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 30-40 min w 160-170 st.C.

Smacznego!    
    

14 komentarzy:

  1. ciekawy przepis, o czymś takim nie słyszałam.
    fajnie, że wróciłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizza super piękna, fajnie,że już jesteś :) :) :D
    Martwiłam się czemu tak długo Cię tu nie ma ? ale widzę, że już wszystko ok, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam :) ale mi apetytu narobiłaś na noc ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna pizza , gdzie TY dziewczyny byłaś jak Cienie było , brakowało Twoich wpisów :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie pizza wygląda,najbardziej lubię tę z Pizzy Hut,ale może się skuszę na Twoją :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Powrotne wejście rewelacyjne i smakowite, bosko ta pizza wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne włoskie smaki i pizza wysmienita ! Cieszę się, że wróciłaś, tęskniłam też :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie, że wróciłaś:-)) A o tej pizzy nigdy nie słyszałam;-) Ale ona bardziej tartę przypomina:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziewczyny ja również się cieszę, że wróciłam i mogę znów blogować z Wami:) Brakowało mi Was i Waszych przepisów!

    Anulla: dobra alternatywa dla tradycyjnej pizzy;)

    invisiblefashion : hahaha;)

    Urszula: dzięki Skarbie;)

    Izabela: ściskam Cię mocno!

    Gosia: kurcze, ja jeszcze z Pizzy Hut nie jadłam...

    www.fashionable.com.pl: zapraszam, starczy i dla Ciebie;)

    zjedz_mnie: początek musi być pyszny;)

    kulinarny blog samanthy: dziękuję i ściskam Cię mocno:)

    Marzena: bo akurat taką miałam formę pod ręką, chcieli w przepisie "niską" to taką dostali;) Ale fakt, trochę przypomina tartę;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudna pizza, bardzo apetycznie ją zaprezentowałaś. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. odnośnie tej pizzy z Pizzy Hut -musisz iść ! koniecznie :)) będziesz miała jakiś punkt odniesienia ,no i warto dla tych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda znakomicie!!! te dodatki... aż w brzuchu burczy :)
    witamy z powrotem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam taką domową pizzę :-)

    OdpowiedzUsuń