środa, 16 kwietnia 2014

Babka marmurkowa

"Easter is meant to be a symbol of hope, renewal, and new life." 
Janine di Giovanni


Nigdy jakąś specjalną fanką babek nie byłam, dopóki nie upiekłam swojej pierwszej: pełnej bakalii, wilgotnej, kakaowej... nie będę jej tu zachwalać, zostawiam Was z przepisem, a sama biegnę ukroić kawałek do herbaty;) Oryginalny przepis (Aga - dziękuję;) wzbogaciłam o bakalie oraz polewę czekoladową. Dodaję do akcji "Wielkanocne Smaki - edycja IV" (Mirabelka) oraz "Babki i babeczki" (Bożena).


Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
3 łyżki kakao
Bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowany ananas, suszone śliwki)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Masło topimy i zostawiamy do ostygnięcia. 
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, następnie odcedzamy.
Śliwki kroimy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy.
Wlewamy masło, dodajemy bakalie i raz jeszcze wszystko dokładnie mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy połowę masy.
Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy.
Wylewamy ciemne ciasto na jasne i delikatnie mieszamy oba patyczkiem.
Pieczemy ok. 60 min w 160 st.C.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, gdy ostygnie.

Smacznego! 

Wielkanocne Smaki - edycja IV Babki i babeczki

15 komentarzy:

  1. Jeszcze jedna baba, świąteczna , aż ślinka cieknie:)
    poproszę dla mnie też odrobinę...
    pozdrawiam świątecznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkości! Widać przygotowania do świąt :) piękne pisanki!


    Pozdrawiam ciepło,
    www.IWASJA.blogspot.com
    Zachęcam do obserwowania i wpadania częściej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak masz całkowitą rację najlepsze babki to te wilgotne, a jak maja ogromną ilość bakalii w sobie to już jest całkiem smakowicie :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmm pycha <3

    ps. a u mnie? Konkurs z GLITTER :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez w tym roku upiekę babkę marmurkową, Twoja wygląda pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A... te jajka to takie drewniane czy sama malowałaś? Są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Wam za miłe słowa;)

    Urszula: dla Ciebie - zawsze:)

    Shiral Kucharzy: to jedyne które zjem;)

    Wiera: niestety takich zdolności nie mam - drewniane;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie. A ja "powiem" - do kawki idealna.

    OdpowiedzUsuń