sobota, 19 marca 2016

Pomidorki koktajlowe w sosie rosyjskim

"Aby dojść do nieba, trzeba oderwać się od ziemi."
św. Teresa od Jezusa

Miłością do przystawek zaraził mnie Tata. To On zawsze, przed każdym spotkaniem rodzinnym, przygotowuje wymyślne koreczki, ogórki bądź serki owinięte w plastry szynki, zapełnia salaterki cebulkami perłowymi, grzybkami i marynowaną papryką. Dzięki tym dodatkom wszystko smakuje jeszcze lepiej:) Dlatego też dziś proponuję Wam przystawkę, idealną do świątecznej wędliny i sałatki. 


W sosie zakochałam się po uszy: słodko - pikantny z wyczuwalnym aromatem imbiru, z pewnością wrócę do niego:) W lodówce możecie go trzymać do czterech dni. Inspiracja: "Sałaty i sałatki - Encyklopedia Sztuki Kulinarnej", wyd. "Tenten". 


Składniki:
50 dag pomidorków koktajlowych
100 ml oleju rzepakowego
Ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego
2 łyżki miodu
Cebula
Kawałek imbiru 
Przyprawy (łyżeczka pieprzu, łyżeczka tymianku, szczypta soli)

Pomidorki lekko nacinamy i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na minutę, delikatnie obieramy ze skórki.
Cebulę i imbir drobno kroimy. 
Miód podgrzewamy na małym ogniu i dokładnie mieszamy go z olejem, przecierem pomidorowym, przyprawami, cebulą oraz imbirem. Całość podgrzewamy ok 2-3 min, aż sos zgęstnieje.
Zalewamy pomidorki, a gdy sos ostygnie odkładamy je do lodówki na godzinę.

Smacznego! 




25 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł. Jestem ciekawa jak smakuje ten sos :)
    I masz piękną ozdobną łyżeczkę xD

    OdpowiedzUsuń
  2. te pomidorki bardzo mi się podobają:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny pomysł na sosik;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne, bo wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania:)

      Usuń
  5. podoba mi sie ten sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł, przyprawka faktycznie bardzo smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Juz mi się podoba ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Such an amazing post! Love the images. Have an amazing new week.


    Style For Mankind
    Facebook
    Bloglovin

    OdpowiedzUsuń
  9. Już zapisałam do zrobienia : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i mam nadzieję, że będzie smakował:)

      Usuń
  10. Świetna przystawka, jestem pewna, że będzie dobrze smakować np. do pieczonego schabu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne, chętnie bym się poczęstowała :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna propozycja :-) już sobie wyobrażam jakie są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszą być bardzo pyszne :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale super, koniecznie muszę takie zrobić, zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować:)

      Usuń
  15. Kuszące, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomysł nietypowy, ale bardzo ciekawy ;D

    OdpowiedzUsuń