piątek, 18 kwietnia 2014

Pascha z jogurtem

"Od jeziora do księżyca
Od wieczora aż do świtu
– Wielka Noc."
Tadeusz Chudy, "Wielkanoc"

Życzę Wam radosnych Świąt, samych pyszności na stole oraz odpoczynku od codzienności:)

I zapraszam na paschę, którą przygotowuje się błyskawicznie:) Przepis wypatrzony u Asiejki - dziękuję:) Jeżeli wolicie możecie zmielić twaróg, ja tym razem rozgniotłam go widelcem. Dodaję do akcji "Wielkanocne smaki - edycja IV" (Mirabelka).


Składniki:
1/2 kubka dużego jogurtu 
Bakalie (rodzynki, skórka z pomarańczy, śliwki suszone, mieszanka skórek)
2 łyżki cukru
500 g białego sera

Rodzynki oraz śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min.
Twaróg rozgniatamy i miksujemy z jogurtem oraz cukrem.
Dodajemy bakalie, mieszamy.
Gotową masę przekładamy do miski wyłożonej bawełnianą ściereczka, zawijamy, przykładamy czymś ciężkim (słoik ogórków jest niezastąpiony;) i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Wyjmujemy ze ściereczki.

Smacznego!


Wielkanocne Smaki - edycja IV

19 komentarzy:

  1. Pyszna pascha, dziękuję za życzenia i również składam wesołych i zdrowych świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłam paschy. Chętnie się poczęstuję:-)
    Zdrowych, Spokojnych i Smacznych Świąt Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, ale coś mi się wydaje, że musi być pyszna - musi!:D
    Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką domową paschą można się zajadać bez końca. Zdrowych i radosnych Swiąt Wielkiej Nocy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna pascha.
    Wspaniałych Świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna Ci wyszła, ja przyznam się szczerze nigdy nie robiłam! :-)
    Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. szkoda, że u nas nie ma tradycji jedzenia paschy na święta - teraz już za późno, ale od przyszłego roku muszę to koniecznie zmienić
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie jadłam paschy...szkoda... Muszę wreszcie ja zrobić! Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę:)!

    OdpowiedzUsuń
  9. dzisiaj szamałam paschę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie proste, a nigdy nie robiłam. Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  11. nie robiłam jeszcze paschy, w moim domu nie ma takiego zwyczaju, ale kiedyś chętnie spróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajna i niezbyt pracowita ta pascha, a co ważne dość dietetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpoczęłam, mam nadzieję że Ty również. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka szkoda, że dopiero teraz spojrzałam na ten przepis. Zrobię w przyszłym roku taką :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna pascha, bardzo prosta a jaka pyszna

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis, bo bez surowych jajek. Szkoda, że nie "wpadłam" na niego przed świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Za rok wypróbujcie przepis, nie będziecie żałować;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nemi nie robiłam na tę Wielkanoc paschy i jakoś daliśmy radę, ale widzę, że ten przepis całkiem ekspresowy jest, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Miałam okazje jeść raz paschę i muszę przyznać, ze bardzo mi smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń