"Wicher wieje, szybko tracą liść jabłonie...
Spójrzcie, tam, u szczytu jednej, jabłko płonie!
Minął zbiorów czas, lecz ono pozostało,
Choć rozbłyska w słońcu barwą tak dojrzałą."
Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
Ostatnie jabłka z działki, grabienie liści, przycinanie krzaków owocowych i danie, które zawsze kojarzy mi się z jesienią. Słodkie jabłka pachnące cynamonem...
Składniki:
2-3 jabłka
Szczypta cynamonu
Łyżeczka masła
Łyżeczka miodu
Dwie garście makaronu
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na cząstki. Podsmażamy na maśle, aż owoce rozpadną się i powstanie gęsta masa.
Dodajemy miód, mieszamy z makaronem.
Przekładamy na talerz i posypujemy cynamonem.
Smacznego!
jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie ...
Proste, sprawdzone , smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńProste danie, ale jakże smaczne :)
OdpowiedzUsuńCzęsto największa przyjemność smaku leży w tych najmniej skomplikowanych daniach :)
Buziaki
xo xo xo xo xo xo xo
Jesień na talerzu :D
OdpowiedzUsuńDanie z mojego dzieciństwa, szybkie i pyszne. Porywam ten talerzyk ze sobą ;) i pozdrawiam serdecznie :-).
OdpowiedzUsuńpysznie, szybko i słodko:D nie ma nic lepszego na jesień:)
OdpowiedzUsuńDobry sposób na szybkie danie :-) a przy tym smaczne :-)
OdpowiedzUsuńależ to musiało genialnie smakować!
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takiego polaczenia :)
OdpowiedzUsuńJabłka z ryżem jadłam, ale z makaronem to dla mnie nowość :D Mniam..
OdpowiedzUsuńPołączenie jabłek i cynamonu jest po prostu genialne w swej prostocie. Z makaronem pysznie :)
OdpowiedzUsuńPamiętam jak Mama robiła mi takim makaron, mniam :)
OdpowiedzUsuńU mnie najczęściej jabłka w obiedzie zestawiane są z ryżem, ale z makaronem już też jadłam.. i bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńJako dziecko nienawidziłam makaronu czy ryżu z jabłkami, to była moja zmora. Pamiętam, że po powrocie ze szkoły pewnego dnia, jadłam obiad z mamą (ryż z jabłkami) a w telewizji pokazywali atak na WTC, to był dzień ataku. Od tego dnia do ust nie wzięłam ryżu z jabłkami, ale że połączenie jabłek z cynamonem pokochałam jako dorosła osoba, to jem je własnie z makaronem i bardzo lubię. Przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe słowa:) Tym, które nie jadły jabłek z makaronem - polecam przetestować:)
OdpowiedzUsuńjudik: proszę jaka historia się kryje za tą potrawą;) Czytałam, że dużo osób pamięta do tej pory co robiło podczas ataku na WTC, chyba nawet powstała specjalna strona na fb, gdzie każdy może napisać gdzie był i co robił. Ja do tej pory nie lubię ryżu z jabłkami - kiedyś zostałam na obiedzie u koleżanki i jej babcia przesoliła i przypaliła ryż;)
Jako dziecko jadłam ryż z jabłkami, ale makaronu nigdy ;-)
OdpowiedzUsuńTaki wariant próbowałam tylko makaron wymieszałam na ciepło z mascarpone. Jesienne smaki z jabłkami smakują wyjatkowo
OdpowiedzUsuń