piątek, 18 października 2013

Meksykańskie pieczone pierożki

"Enjoy your food, enjoy your life."
Victoria Moran 

- Wielki garnek zupy, stos racuchów, dwie blachy pierogów...przyjeżdża ktoś do nas?
- Nie, miałam ciężki dzień, musiałam odreagować.
- Hmmm...pomyślałaś o książce albo o wyjściu na spacer?
- Oczywiście! Książka wieczorem, spacer po obiedzie;)
- Ech...a nie mogłaś w ramach odreagowania zrobić jakiś deser?


Przepis znalazłam u Mirabelki (odsyłam po oryginalną recepturę na farsz). Z podanych składników wyszło 36 pierogów. Dodaję do akcji "Czas na pierogi" (efranka).

Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki
Żółtko
Szklanka ciepłej wody
3-4 łyżki oleju
Przyprawy (curry, papryka, pieprz, bazylia)
Farsz:
1 1/2 opakowania fety
1 1/2 papryki
1/2 szklanki groszku
1/2 szklanki kukurydzy
1/2 szklanki fasoli
2 pomidory
50 g słonecznika
50 g pestek z dyni
Białko do posmarowania

Do mąki dodajemy żółtko, olej oraz przyprawy. Następnie stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. 
Słonecznik i pestki z dyni prażymy na suchej patelni.
Paprykę i pomidory kroimy.
Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy do smaku.
Ciasto wałkujemy i szklanką wycinamy koła. Nakładamy farsz i dokładnie sklejamy.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pierogi smarujemy białkiem i zapiekamy ok. 15-20 min w 200-210 st. C.

Smacznego!

Czas na pierogi!


24 komentarze:

  1. Bardzo lubię pieczone pierogi. W tej wersji podoba mi się feta, kukurydza, papryka, groszek, fasola, pomidory i ziarna w farszu. Musiało smakować pysznie. Pozdrawiam!: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie bym zjadła, lubię takie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm pycha!!!
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2013/10/rainy-day.html
    obserwuje ;)
    ps. klikniesz w napis voguec? w poście?
    dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny sposób na odreagowanie, a na pewno pyszny :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dopiero przymierzam się do "ruskich", a tu takie specjały.

    OdpowiedzUsuń
  6. gotowanie zdecydowanie jest najbardziej odprężające :) pyszne pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam meksykańskie potrawy :) Te pierożki wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachęcam Was do upieczenia ich - są pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią spróbuję, pysznie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne te pierogi i apetycznie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie się zapowiadają te pierożki. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. MMMMM LOVELY photos:) and thanks for your cute coment on my blog.

    Check out my new post...amazing bathroom inspiration:)

    have a fab day dear

    LOVE Maria at inredningsvis - inredning it's, Swedish for decor :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zdecydowanie coś dla mnie ;) zapisuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne danie. Uwielbiam pierogi. Apetycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń