czwartek, 9 sierpnia 2012

Pszenne podpłomyki

Odkryłam radość z grania online:) Czuję się trochę jak w starych, dobry kawałach, kiedy Rosjanin, Polak i Czech...Nie ma to jak zrobić środkowoeuropejski rajd na potwory:) 

Przepis na podpłomyki znalazłam na blogu Mafilki, podałam je z sosem czosnkowym i kurczakiem. Pycha!


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 - 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
Łyżeczka sody (u mnie proszek do pieczenia)
Przyprawy (sól, kurkuma, bazylia, pieprz)
Oliwa z oliwek

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.
Odrywamy po kawałku i formujemy nieduże placki. Możemy lekko skropić je oliwą z oliwek.
Pieczemy 30-40 min w 175 st. C.


Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Fajne te podpłomyki. Pysznie by smakowały z jakimś sosem typu curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. KUrcze marzą mi się takie podpłomyki ,:)

    rozumiem ,że piekłaś je w piekarniku , a jak sądzisz jak by je na cieniutko rozwałkować i na patelni smażyć , wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię. sos czosnkowy jest wprost idealny do nich :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zabieram jednego na śniadanie, mogę? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie! Jeszcze takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podpłomyki kojarzą mi się przyjemnie z jakąś dziecięcą książką, którą w przesżłości uwielbiałam. Dlatego własnie już od dziecka chciałam zrobic podpłomyki. Myślę, że niedługo spełnię ten cel ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękna nazwa podpłomyki, nie słyszałam o nich wcześniaj, a szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały dodatek:) jak byliśmy mali, to babcia robiła nam na piecu podpłomyki, ale były trochę inne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Słyszałam o nich, ale nigdy nie jadłam, wyglądają tak pysznie, że na pewno się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. burczymiwbrzuchu: curry, czosnkowy, pomidorowy...tyle smaków:) Warto przetestować wszystkie!

    Izabela: tak, w piekarniku. Myślę, że jest szansa, zwłaszcza, że kiedyś piekło się je na samej płycie (w starych piecach)

    Kaś, Lovelykate, Urszula: dziękuję:)

    Ola: ależ proszę, częstuj się;)

    whiness: pięknie napisałaś:) Mam nadzieję, że uda Ci się osiągnąć ten kulinarny cel - mam nadzieję, że będą Ci smakowały!

    Marta: mnie również się podoba:)

    Paulina: niestety nie pamiętam, aby takie Babci mi przygotowała, za to wiem, że robiła je moja Prababcia;)

    Samantha: polecam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny z Twoich przepisow do zrobienia!:) smakowicie wygladaja na zdjeciu!

    OdpowiedzUsuń