piątek, 30 grudnia 2011

Chleb z serem i ziołami

Co prawda powinno się raczej witać chlebem i solą, ale tu będzie na opak, właśnie takim świeżo upieczonym chlebem z dodatkiem sera i aromatycznych ziół chcę pożegnać rok. I życzyć Wam udanej zabawy sylwestrowej - gdziekolwiek będziecie witać Nowy Rok:) Przepis znaleziony lata świetlne temu w czeluściach netu. 


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (dałam więcej, kwestia ciasta)
400 ml ciepłej wody 
250 g białego sera
200 g drożdży
Jajko
Łyżeczka cukru
Przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek)
Oliwa z oliwek

Drożdże zalać odrobiną ciepłej wody i wymieszać. Odstawić.
Mąkę wymieszać z serem oraz z przyprawami. 
Dodać drożdże, łyżeczkę cukru, jajko, powoli dolewać wodę.
Ciasto wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formę (np. keksówkę) wysmarować oliwą z oliwek, oprószyć mąką, wyłożyć ciasto. Piec godzinę w 185 st. C. Zostawić dodatkowo 15-20 minut w wyłączonym piekarniku.

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Pamiętaj, że obiecałaś zachować dla mnie kilka kromek:P MMK

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny chlebek. Sama jeszcze takiego nie robiłam,a le bardzo lubię te z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł pożegniania starego roku ;] Tobie równiez życzę udanej zabawy sylwestrowej i pomyślności ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczęśliwego, uśmiechniętego i pysznego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Chętnie porwę kromkę z masełkiem ;-) Wszystkiego dobrego na Nowy Rok!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego smacznego w nadchodzącym 2012!

    Życzenia

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały chlebek ;)
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny ten chlebek Ci wyszedł! A jaki musiał być aromatyczny-mniam!:)
    Wszystkiego dobrego w Nowym roku życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Wam za życzenia:)

    MMK: pamiętam, pamiętam:)

    NiktWażny: najlepszy jeszcze tego samego dnia:)

    sylvvia: spróbuj! Zobaczysz, jak szybko połkniesz bakcyla do pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem ogromną fanką domowego pieczywa :)
    Chyba się do Ciebie wproszę!

    OdpowiedzUsuń
  12. co za zbieżność.. pomysłów.
    ja też na pożegnanie roku upiekłam chleb, przy czym to był mój pierwszy chleb robiony przeze mnie ;)
    Twój na pewno był wyśmienity, mój tez ludziom smakował :D

    OdpowiedzUsuń
  13. oj na taki chlebek to bym się skusiła... nie tylko na pożegnanie starego roku ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Domi: w takim razie przywitam Cię chlebem, masłem i solą:)

    ghalena: GRATULACJE! Musisz mnie następnym razem, poczęstować!

    Kasia: zapraszam, zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń