czwartek, 10 marca 2016

Udka w sosie chilli

"A czymże jest prawdziwa męskość, jeśli nie wymieszanymi w odpowiednich proporcjach klasą i szaleństwem?"
Andrzej Sapkowski, "Pani Jeziora"

Dziś danie z dedykacją dla Panów:)  Inspiracja: "Dania z mięsa i drobiu" (wyd. Prószyński Media)


Składniki:
6 udek z kurczaka
Cebula
2 ząbki czosnku
Papryka (1/2 zielonej i 1/2 czerwonej)
2 papryczki chilli
Łyżeczka ostrego sosu chilli
Łyżeczka sosu sojowego
3/4 szklanki bulionu
Olej rzepakowy
Przyprawy (tymianek, pieprz, bazylia)

Mięso myjemy i ściągamy skórę (ile dacie radę), tak przygotowane udka przekładamy do formy żaroodpornej, polewamy olejem rzepakowym, dodajemy przyprawy oraz po łyżeczce sosu sojowego i chilli, posiekane papryki, cebulę oraz czosnek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. 
Zalewamy bulionem i pieczemy ok. 40 min. w 150 st. C.

Smacznego! 

24 komentarze:

  1. Sos chili.. dla mnie, wielbicielki ostrych smaków, to będzie idealne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne, tego właśnie potrzeba, a nie jakieś fit, odchudzone, itd. Pozdrawiam Romek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dziękuję za miłe słowa i komentarz Romku :) Mr.T też tak uważa:)

      Usuń
  3. Oj narobiłaś mi smaku na takie udka:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak dobrze doprawione udka;)

    OdpowiedzUsuń
  5. udeczka wygladaja smakowicie :)) kochana a gdzie Twój instagram i malinowe paznokcie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. O, widzę, że chili pojawia się po raz drugi, tym razem w innym wydaniu:) Zaczyna mnie kusić do wypróbowania w swoim menu;) Potrawa wygląda smakowicie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj:) Jakoś tak mnie to chilli ostatnio porwało:)

      Usuń
  7. O jakie fajne :-) lubię dodatek chili w daniach :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny kurczaczek - panowie powinni być zadowoleni. Z opóźnieniem dołączam się do życzeń i oby klasy było jak najwięcej : ))

    OdpowiedzUsuń
  9. This is absolutely amazing! I’m obsessed. Have an amazing new week. :)

    Style For Mankind
    Facebook
    Bloglovin

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój pan w brzuszku chętnie by spróbował tak przyrządzonych udek :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie pogniewam się, jeżeli takie udka wylądują na moim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tam dla panów, same bym opędzlowała, to chilli do mnie przemawia na tak:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie lubie na ostro ale moj chłopak uwielbia chili

    OdpowiedzUsuń