środa, 10 października 2012

Clafoutis z pomidorkami

...najtrudniejsze są pożegnania, zwłaszcza te ostatnie...Dziękuję wszystkim, którzy wspierali mnie w tych ciężkich chwilach...

Dziękuję również, że odwiedzaliście mój blog, mimo zastoju. Dzisiaj lekkie danie, z moimi ulubionymi koktajlowymi pomidorkami - przepis z gazetki "Warzywa na 30 sposobów".


Składniki:
40 dag pomidorków koktajlowych
8 jajek
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
Garść tartego parmezanu
Oliwa 
Przyprawy (pieprz, sól, bazylia, zioła prowansalskie)
Szczypiorek (opcjonalnie)

Umyte pomidorki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Jajka miksujemy ze śmietaną, masłem, parmezanem, pokrojonym szczypiorkiem oraz przyprawami.
Masą jajeczną zalewamy pomidorki, pieczemy 10-15 minut w 200 st.C

Smacznego!  

12 komentarzy:

  1. Też ostatnio robiłam clafoutis, ale na słodko:)
    zapraszam do mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam clafoutis, a od dawna chcę spróbować. Twoje wygląda mega zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny album kulinarny!
    Zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo clafoutis wytrawne to dla mnie pozytywne zaskoczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł na clafoutis z pomidorkami ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. clafoutis, chętnie bym zjadła!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Clafoutis widziałam zawsze tylko na słodko...

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również nie jadłam, wygląda pysznie ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Babe czka: a ja nie jadłam na słodko:)

    Domi, anytsujx: dziękuję i polecam:)

    burczymiwbrzuchu: dla mnie zaskoczeniem jest, że istnieje wersja na słodko:) Każdego dnia uczę się czegoś nowego:)

    Magda: zapraszam, zapraszam:)

    Olka: spróbuj w wersji wytrawnej:) I DZIĘKUJĘ :]

    DAYANO, Samantha, turysta: dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń