Wreszcie udało mi się ujarzmić szpinak! Wiele razy próbowałam go "na wynos", nigdy jednak nie zdecydowałam się go sama przygotować. Okazało się to jednak dość proste, trochę przypraw i voilà! Teraz dopiero będę eksperymentować:) Przepis pochodzi z miesięcznika "Świat Kobiety", dodaję go do akcji "Bądź FIT na wiosnę" (Miss Disorderly).
Składniki:
1/2 kg mrożonego szpinaku
40 dag twarogu
Papryka
2 łyżki żelatyny
4 łyżki wrzątku
3 łyżki soku z cytryny
Ząbek czosnku
Przyprawy (pieprz, vegeta, gałka muszkatołowa)
Mały kubek śmietanki
Cebula
Oliwa z oliwek
Cebulę i czosnek podsmażamy.
Dodajemy rozmrożony szpinak. Dusimy, doprawiamy. Odstawiamy.
Ser mielimy, łączymy go z sokiem z cytryny i pokrojoną papryką.
Śmietanę ubijamy, połowę dodajemy do sera, połowę do ostudzonego szpinaku.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy do sera i szpinaku.
Masy przekładamy do naczynia wyłożonego folią aluminiową.
Wstawiamy na ok. 2 godz. do lodówki.
Smacznego!
Bardzo lubię szpinak, a ten pasztet wygląda rewelacyjnie:-)
OdpowiedzUsuńApetyczne połączenie. :)
OdpowiedzUsuńbardzo interesujący taki pasztet :)chyba bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńI gratuluję pierwszego razu ze szpinakiem :) Kiedyś robiłam pasztet z samego szpinaku, wyszedł smaczny, ale wolę jednak mięsny :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, połączenie super!
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis. pasztet wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńsuper wykorzystany pomysł na szpinak!!!!
OdpowiedzUsuńo jak się zgrałyśmy,podobnie :)
OdpowiedzUsuńBaardzo w moim guście :)
OdpowiedzUsuńagattekh, noresay, Aga w kuchni, Kaś, wilczyca-Aga: dziękuję:)
OdpowiedzUsuńShyfull: nie podejrzewałam, że jakikolwiek może być zdrowy:) Ale ten się idealnie wpisuje w ten trend:)
magda k.: polecam:)
burczymiwbrzuchu: dzięki:D Ja również wolę mięsne:)
Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie szpinaku. Ja, jak już się przekonałam, to mogłabym go jeść codziennie ! :)
OdpowiedzUsuńPodsyłam mamie :)
OdpowiedzUsuń