środa, 4 stycznia 2012

Ekspresowy kurczak tandoori

Ostatnio, z braku czasu, królują na moim stole dania łatwe i dość szybkie do przygotowania. Przepis Pascala, po który sięgnęłam, idealnie wpisuje się w ten schemat. Mięso, dzięki marynacie z dodatkiem pasty imbirowej oraz czosnkowej, zyskuje niepowtarzalny aromat i smak.


Składniki:
Łyżeczka płatków chilli
2 piersi z kurczaka
Łyżka soku z limonki
Odrobina soli
Marynata:
Mały kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
2 łyżki pasty czosnkowej (świeży czosnek/imbir miksujemy z odrobiną oliwy)
2 łyżki pasty imbirowej
Przyprawy (chilli, pieprz, kurkuma)
2 łyżki soku z limonki

Piersi kroimy.
Mieszamy płatki chilli, sól i sok z limonki. Zalewamy kurczaka, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 45 minut. 
Łączymy ze sobą składniki marynaty, polewamy kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Wstawiamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i zapiekamy 15-20 minut w 200 st.C.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. zmówiłyśmy się na te wschodnie smaki ;) uwielbiałam Pascala zanim zaczął gotować tylko przy użyciu półproduktów....

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania z kurczaka, chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tandoori? ah.. przypomniały mi się czasy gdy w indiach wszystko było tandoori.. takie ostre.. ah.. mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł i brzmi bardzo smakowicie ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Noi super, szybko, smacznie, a danie niezwykle aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. that sure looks tasty... i would love to try it.

    OdpowiedzUsuń
  7. szybko i pysznie, czy może być coś lepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I fajnie, te szybkie dania są najlepsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. prosto i smacznie :)))

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmm.. limonka musi nadawać niezwykły i nieco egzotyczny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  11. vanilla: zgadzam się, ale niektóre przepisy są warte wypróbowania:)

    judik: polecam:)

    ghalena: szczęściaro mogłaś przynajmniej jeść oryginalne dania:)

    Panna Malwinna: mam nadzieję, że Ci zasmakuje, nam przypadł do gustu:)

    zjedz_mnie, burczymiwbrzuchu, kachna: dziękuję:)

    shy: sama zrobiłam: wymieszałam starty imbir z oliwą z oliwek.

    Loveforfood: thx:)It was delicious:)

    magda.k: te dwie cechy to obecnie kwintesencja mojej kuchni:)

    Sue: też tak uważam;)

    sweet dreadi: dokładnie, była dość wyczuwalna, ale nie psuła smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie smaki.
    Ściskam Cię serdecznie i życzę udanego przyszłego tygodnia! :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej, super blog! zapraszam na mojego http://prostakuchniadlakazdego.blogspot.com/ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń