"Aby dojść do nieba, trzeba oderwać się od ziemi."
św. Teresa od Jezusa
Miłością do przystawek zaraził mnie Tata. To On zawsze, przed każdym spotkaniem rodzinnym, przygotowuje wymyślne koreczki, ogórki bądź serki owinięte w plastry szynki, zapełnia salaterki cebulkami perłowymi, grzybkami i marynowaną papryką. Dzięki tym dodatkom wszystko smakuje jeszcze lepiej:) Dlatego też dziś proponuję Wam przystawkę, idealną do świątecznej wędliny i sałatki.
W sosie zakochałam się po uszy: słodko - pikantny z wyczuwalnym aromatem imbiru, z pewnością wrócę do niego:) W lodówce możecie go trzymać do czterech dni. Inspiracja: "Sałaty i sałatki - Encyklopedia Sztuki Kulinarnej", wyd. "Tenten".
Składniki:
50 dag pomidorków koktajlowych
100 ml oleju rzepakowego
Ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego
2 łyżki miodu
Cebula
Kawałek imbiru
Przyprawy (łyżeczka pieprzu, łyżeczka tymianku, szczypta soli)
Pomidorki lekko nacinamy i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na minutę, delikatnie obieramy ze skórki.
Cebulę i imbir drobno kroimy.
Miód podgrzewamy na małym ogniu i dokładnie mieszamy go z olejem, przecierem pomidorowym, przyprawami, cebulą oraz imbirem. Całość podgrzewamy ok 2-3 min, aż sos zgęstnieje.
Zalewamy pomidorki, a gdy sos ostygnie odkładamy je do lodówki na godzinę.
Smacznego!
Ciekawy pomysł. Jestem ciekawa jak smakuje ten sos :)
OdpowiedzUsuńI masz piękną ozdobną łyżeczkę xD
Dziękuję:)
Usuńte pomidorki bardzo mi się podobają:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:D
UsuńAle fajny pomysł na sosik;)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, bo wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania:)
Usuńpodoba mi sie ten sosik :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, przyprawka faktycznie bardzo smakowita :)
OdpowiedzUsuńJuz mi się podoba ten przepis:)
OdpowiedzUsuńSuch an amazing post! Love the images. Have an amazing new week.
OdpowiedzUsuńStyle For Mankind
Facebook
Bloglovin
Thx:)
UsuńJuż zapisałam do zrobienia : )
OdpowiedzUsuńCieszę się i mam nadzieję, że będzie smakował:)
UsuńŚwietna przystawka, jestem pewna, że będzie dobrze smakować np. do pieczonego schabu.
OdpowiedzUsuńŚwietne, chętnie bym się poczęstowała :D
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja :-) już sobie wyobrażam jakie są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo pyszne :) mniam :)
OdpowiedzUsuńAle super, koniecznie muszę takie zrobić, zapisuję :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować:)
UsuńWyglądają smacznie:))
OdpowiedzUsuńKuszące, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńPomysł nietypowy, ale bardzo ciekawy ;D
OdpowiedzUsuń:D
Usuń