niedziela, 20 listopada 2011

Pilaw na zimno czyli sałatka z ryżu i czerwonej fasoli

Pilaw to potrawa wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu, której bazą jest ryż. Najczęściej łączy się go z mięsem (baraniną, kurczakiem) bądź z rybami. Pilaw na zimno to nic innego jak sałatka, w której można połączyć fasolę z pomarańczą. Jak smakuje? Tu zdania są podzielone, mnie zaczęła smakować po dniu leżakowania w lodówce, Mr.T zjadł ją, ale bez szczególnego entuzjazmu. Jeżeli macie ochotę na eksperyment kulinarny, zapraszam:) Przepis Macieja Kuronia, dodaję do akcji "Kuchnia Macieja Kuronia" (Mariusz).


Składniki:
20 dag ryżu
Puszka czerwonej fasoli
Puszka kukurydzy
Cebula
Jabłko
Papryka
2 pomidory
Pomarańcza
2 plastry ananasa (kilka)
2 brzoskwinie z puszki
Grapefruit (ewentualnie)
Garść rodzynek
Przyprawy (pieprz, cynamon)
Sok z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek

Ryż gotujemy.
Pomidory i rodzynki sparzamy.
Cebulę, pomarańczę, jabłko, paprykę, ananasa, grapefruita, brzoskwinię, pomidory kroimy. 
Łączymy z odsączoną fasolą i kukurydzą.
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i zalewamy sałatkę, doprawiamy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.


Smacznego!

Kuchnia Macieja Kuronia

17 komentarzy:

  1. te owoce i fasola w jednym daniu wyglądają fajnie kolorowo, ale ja chyba jednak nie należę do odważnych..;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja i jak ładnie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja jestem odważna i chętnie na sobie wypróbuję. Zwłaszcza, że takiego dania nie miałam przyjemności spróbować, a nazwę kojarzę ze słyszenia. Składniki bardzo mi pasują, kompozycja smakowita- biorę i uciekam. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka sałatka na bank jest pyszna, uwilbiam mieszać w taki sposób smaki ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam pilawu, ale patrząc na Twoje zdjęcia już żałuję..
    wpraszam się więc na porcyjkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetyczne i kolorowe danie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka urozmaicona sałatka, jestem ciekawa smaku...
    pozdrawiam


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne połączenie smaków,aż jestem ciekawa jak całość ze sobą smakuje , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejna propozycja sałatki, na którą chętnie się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. A mi właśnie brakowało pomysłu na takie danie "na zimno", super :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. o! coś dla mnie:) straszie lubię takie egzotyczne połaczenia. Zdecydowanie na liście do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. asieja: niektóre potrawy faktycznie wymagają odwagi:)

    mezczyzna-gotuje: dziękuję bardzo:)

    wilczyca-Aga: dla mnie najlepsze było, jak się odstało w lodówce;)

    zjedz-mnie: dla mnie to był pierwszy raz, ale z chęcią go powtórzę:)

    shy: zapraszam, zapraszam:)

    judik1119: dziękuję:)

    kachna: jak wspomniałam w poście smak jest dyskusyjny - w zależności co kto lubi:)

    anytsjux: hmmm...oryginalnie:)

    burczymiwbrzuchu: dziękuję:)

    agnieszka, KeJt, anahitka9: polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmm...piszę się na jedną porcję...i kilka dokładek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię takie połączenia. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cóż za połączenie smaków! Totalny misz masz, w pysznej sałatce :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z miłości do jedzenia: załatwione:) Dla Ciebie zawsze:)

    flusso: dziekuję:)

    Domi: lepiej bym tego nie ujęła:)

    OdpowiedzUsuń