środa, 23 listopada 2011

Zapiekanka z kiszoną kapustą

Kiedy za oknem szaro, buro i ponuro,
kiedy gazety informują o wysokim stężeniu szkodliwych pyłów w powietrzu, 
kiedy spacer nie jest wskazany,
kiedy ma się ochotę zaszyć z książką, 
kiedy....
To wówczas wymyśla się prosty przepis na sycącą zapiekankę:) Dodaję do akcji "Tanie gotowanie" (gruszka).


Składniki:
50 dag mielonego mięsa
Puszka kukurydzy
Puszka fasoli
4 duże ziemniaki
Cebula
Ząbek czosnku
20 dag kapusty kiszonej
Oliwa z oliwek
Przyprawy (pieprz, oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka)

Mięso podsmażamy z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Doprawiamy.
Dodajemy odsączoną fasolę, chwilę smażymy.
Ziemniaki kroimy w plasterki.
Na dnie wysmarowanej oliwą z oliwek formy żaroodpornej układamy warstwami mięso z fasolą, pokrojone ziemniaki, kapustę i kukurydzę. Zapiekamy 40-50 minut w 160 st. C.

Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Lubię kiszoną kapustę :)Ale takiej zapiekanki jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba będzie wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm mniam :) ja tez robie dzis zapiekankę,ale z szynką :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne!:) Akuratne na zimne dni:))
    Pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna zapiekanka! A że z kapustą, to chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  6. Biorę kawałek w ciemno, bo coś mi się zdaje, że to jest pyszne ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie zapiekanki! Wpadam na obiad!:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Intryguje mnie ta zapiekanka, nigdy takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zapiekanki mile widziane zawsze i wszędzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacyjna wersja zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepis na tę porę roku:) Na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dusia, shy, magda k.: dziękuję:)

    Olivia, ghalena, mopswkuchni: polecam!

    Madleine: mmm...pychota!:)

    andzia-35, Tyna: trzeba sobie jakoś radzić przy minusowych temperaturach;)

    zjedz_mnie: zaczekam na Ciebie z dokładką;)

    judik1119: zapraszam:D

    Domi: zaglądnij do mnie, chętnie poczęstuję:)

    Kaś: dokładnie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiszona kapustę uwielbiam, ale nigdy do głowy nie przyszłoby mi, żeby wykorzystać ją w zapiekance. Bardzo podoba mi się twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję i polecam do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń