sobota, 12 listopada 2016

Pikantny krem marchewkowo-pomarańczowy

"Dobrze przyrządzona zupa to jest sprawa absolutnie kluczowa. Zupa kreuje dom"
 Jerzy Pilch

Zupa dobra jest na wszystko: na szaro-burą pogodę, na wczesno-weekendowe zabieganie i późno-weekendowego lenia, na zimne stopy i na gorącą głowę. Lek idealny :)    
 

Pikantna, z nutą słodyczy, rozgrzewająca... jednym słowem: wspaniała:)


Składniki:
Litr wody
1,5 kilograma marchewki
Pietruszka
Ziemniak 
Cebula
3 pomarańcze
Kawałek imbiru (ok. 5 cm)
Przyprawy (pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej)

Marchewki, pietruszkę, cebulę i ziemniaka obieramy, kroimy, gotujemy do miękkości.
Imbir obieramy, kroimy, dodajemy do warzyw i chwilę gotujemy.
Z owoców wyciskamy sok.
Warzywa blendujemy, wlewamy sok, mieszamy, chwilę zupę podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Ma cudowny kolor :-) i pewnie smakuje wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe połączenie smaków i piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi świetnie smakować...jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy to ja uwielbiam, są bardzo zdrowe i syte. Twoja zupa wygląda bardzo pysznie. Skusiłabym się na taką:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolor wspaniały! Uwielbiam pikantne zupy! Pozdrawiam Daria

    OdpowiedzUsuń
  6. pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem :D aż jestem ciekawa smaku :) Pozdrawiam! udanej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, jaka piękna - samo słońce : )

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo oryginalna zupa, z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jutro planowałam tradycyjny krupniczek, ale nabrałam ochoty na Twoją zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładnie wygląda ale chyba bym nie zjadła:P

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ ta zupka musi rozgrzewać! :) Super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Soczysty kolor, ciekawa jestem smaku, wygląda pysznie:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny pomysł na krem, zakładam, że smak przypadnie do gustu i najmłodszym! Smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń