niedziela, 18 listopada 2012

Torcik migdałowy

Przeglądając katalog zdjęć zauważyłam, że nie opublikowałam deseru, który zrobiłam w wakacje. Jest bardzo prosty do przygotowania, należy jedynie pilnować czasu pieczenia, który można skrócić o ok. 5 - 10 minut. Z podanych poniżej składników wyszło mi 8 placuszków, w sam raz na deser dla dwóch osób:) Przepis: źródło.


Składniki:
150 g migdałów
2 białka
200 g cukru pudru (dałam ok. 100 g)
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Bita śmietana
Owoce (np. maliny, jeżyny)

Migdały prażymy na suchej patelni, a następnie mielimy.
Ubijamy białka, gdy będą puszyste stopniowo dodajemy cukier.
Masę delikatnie mieszamy z migdałami, dodajemy ekstrakt waniliowy i jeszcze raz mieszamy.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placuszki. Pieczemy 20-25 min (zalecam 15-20 min) w 180 st. C.
Dekorujemy bitą śmietaną i owocami.

Smacznego!

24 komentarze:

  1. takie lekkie desery z bitą śmietaną bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko, owocowo i smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz, kusisz słodkościami dzisiaj :) Lubię migdałowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też znalazłam kilka zagubionych fotek, ale ten deser o tej porze roku jest obłędny. Ja już tęsknię za latem!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka przepyszna słodkość <3

    OdpowiedzUsuń
  6. migdałowa beza i rurociąg bitej śmietany - poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczny torcik i pięknie z tą malinką wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super z taką ilością owoców, zatęskniłam za latem!:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Magda, degustatorka, burczymiwbrzuchu, Marzena: dziękuję;)

    Olka: hahaha:)

    Aga: ja też tęsknie!

    ankawell: ten "rurociąg" rozwala!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne smaki, wspaniały deser :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jej, ale pysznie wygląda! oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szkoda, że w wakacje, bo zaraz bym do Ciebie wpadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. o rany! ale apetycznie to wygląda! wspaniały musiał być!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale bym sobie zjadła takie pyszności:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki pyszny on musi być! Wygląda znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Taki deser wart grzechu:)
    Wygląda kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze raz dziękuję Wam za miłe słowa:) Dodają one skrzydeł;)

    OdpowiedzUsuń