niedziela, 16 czerwca 2013

Placki ziemniaczane z otrębami i twarogiem

"I only want to live in peace and plant potatoes and dream!"
Tove Jansson

Nie mogliśmy spędzić w mieście takiego ciepłego weekendu. Szybka decyzja, rzut okiem na mapę, piknik i trasa zaplanowana, więc w drogę! Słońce, błękitne niebo, wiatr we włosach:) Zielone kilometry pokonywane z radością w Ojcowskim Parku Narodowym - ruiny zamku, Jaskinia Łokietka, Dolina Sąspowska, Złota Góra. Aż chce się więcej, więc dalej i dalej... A kiedy oddech burzy czujemy na karku, wracamy zmęczeni lecz szczęśliwi i na wzmocnienie sięgamy po placki z papryką, twarogiem oraz z otrębami. Przepis z gazetki "Przyślij przepis".


Składniki:
Kilogram ziemniaków
1/2 kostki twarogu
Czerwona papryka
Cebula
2 jajka
2 ząbki czosnku
Otręby (w oryginale: po 1/2 szklanki owsianych i pszennych, u mnie szklanka pszennych)
Przyprawy (pieprz, sól, bazylia, zioła prowansalskie)
Oliwa

Ziemniaki obieramy i ścieramy.
Paprykę, cebulę oraz czosnek kroimy.
Twaróg rozdrabniamy.
Wszystkie składniki mieszamy, wbijamy jajka, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Formujemy placuszki i smażymy.

Smacznego!


13 komentarzy:

  1. fajna ta wersja placków - taka inna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich placków ziemniaczanych jeszcze nie próbowałam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po takiej wóczędze takie placki to dopiero musiały smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to coś dla mnie:) pyszności:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogólnie nie przepadam za tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi, więc jestem ciekawa każdej innej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię placki ziemniaczane, ale takich jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna odmiana zwyczajnych placków !

    OdpowiedzUsuń
  8. oo ciekawe... z twarogiem nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Placki ziemniaczane należą do mojego TOP 3 ulubionych potraw, ale w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam. Muszę spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam, fajna odmiana od tradycyjnych;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z otrębami i twarogiem - muszę wypróbować! ; )

    www.mojamalakuchnia.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń