czwartek, 6 czerwca 2013

"Masło" czosnkowe

“I like bread, and I like butter - but I like bread with butter best.” 
 Sarah Weiner

Marzenia - najpierw cicho siedzą w głowie, obracasz je w myślach, bawisz się nimi, potem zaczynasz kształtować swoje życie mając je na uwadze, ale wiesz, że jeszcze nie teraz, za wcześnie. Później orientujesz się, że niektóre już się nie spełnią, wybrałeś inaczej, z części wyrosłeś. Ale są inne, piękne, lśniące, kolorowe, które nadają życiu barwy. Wyciągasz po nie dłonie i nagle okazuje się, że możesz je dotknąć, spełnić swój sen. Czy ośmielisz się je zrealizować i zmienić swoje życie? Czy powstrzyma Cię obawa przed nowym?

Sięgam po kilka składników i szybko miksuję "masło", które może spokojnie uchodzić za pastę. Przepis Lidii Szadkowskiej "Kuchnia weganki". W oryginale olej tłoczony na zimno mieszamy z olejem uniwersalnym, zdecydowałam się jednak zamiast uniwersalnego dodać olej z pestek dyni.


Do zabawy zostałam zaproszona przez Shyfull - z miłą chęcią odpowiem na Twoje pytania:)
Najlepszy dodatek do truskawek to..??
Same, bez dodatków:) Choć czasem mam ochotę wymieszać je ze śmietaną i z cukrem, taki słodki smak z dzieciństwa:)
Gadżet w kuchni bez którego nie mogłabyś się obejść?
Blender!
Czego nigdy nie jadłaś a chciałabyś spróbować?
Deseru "Fatamorgana" autorstwa Mr.T :]
Ulubione kluski - jakie i z czym?
Z sera białego, z bułką tartą i masłem...mmmm...
Pierwsza samodzielnie przyrządzona przez Ciebie potrawa to?
Smażone pieczarki;)
Jeśli dostałabyś się do finału  jakiegoś popularnego programu kulinarnego przyrządziłabyś..?
Na szczęście mi to nie grozi:] 
Twoje potrawy są.....
Smaczne:)
Gdzie zazwyczaj jesz? (przy stole, biurku, na łóżku, inne..)
Przy stole.
Wymarzone śniadanie do łóżka to?
Gorąca czekolada, tosty z dżemem...
Spodnie i trampki czy spódnica i szpilki??
Spódnica i szpilki;)
Bez czego (kulinarnego lub nie) nie potrafiłabyś żyć?
Ciężko byłoby bez książek, gier i komputera;)

***
Składniki:
1/2 szklanki ryżu
Sok z 1/2 cytryny
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Odrobina przegotowanej wody
2 ząbki czosnku

Ryż gotujemy, odcedzamy, odstawiamy na 20 minut.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.


Smacznego!


W przepisie wykorzystałam produkt firmy











Wpisując kod BL100019 otrzymacie w sklepie internetowym zniżkę 5 zł na zakupy (uwaga: kod działa przy zakupach min. 50 zł).

28 komentarzy:

  1. bagietka z takim masłem musiała być pyszna - ja bym ją jeszcze zapiekła :)

    jak kiedyś spróbujesz tej "Fatamorgany" to koniecznie wcześniej ją sfotografuj i tu wklej :):P

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło czosnkowe uwielbiam! Zwłaszcza na pysznych tostach prosto z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj nominowałam Cię do Liebster Blog Award.. więcej szczegółów u mnie na blogu i kilka pytań ... miłej zabawy magiawkuchni.blox.pl/2013/06/Liebster-Blog-Avard.html

    OdpowiedzUsuń
  4. W pierwszej chwili na prawdę myślałam że to masełko :) Bardzo ciekawa pasta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, ten ryż w składzie zachęca mnie do wypróbowania przepisu:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zmiany... Ślicznie :-) A takie masełko musi być rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaaam poproszę taką kromeczkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo na chlebek na śniadanko idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tekst o marzeniach jest piękny. Z jednej strony trochę smutny, ale bardzo prawdziwy. Myślę, że czasami lepiej, żeby marzenia zostały tylko marzeniami;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne zwłaszcza "pod grilla" :) Sama miałam okazję próbować w zeszłym roku u znajomych lecz na bazie masła, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  11. Tym ryżem czuję się zaintrygowana, masło/pasta musi być pyszne/a :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wegańskie masło czosnkowe, mega! A blog teraz prezentuje się wspaniale! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Delicious

    http://www.cultureandtrend.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo tak to bardzo zaskakujący przepis :) szczególnie ryż ;) Nemi mozesz zdradzic co to za deser?? :) Fatamorgana brzmi bardzo intrygująco :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj, wyróżniłam Twój blog w Liebster Blog Award:-), pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo, ale to bardzo ciekawy przepis ;) będę musiała spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. ło matko! przepadłam!!! jadłabym do bólu aż wątroba by mi wysiadła i nikomu bym nie dała

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam! najlepsze na ciepłej grzance, albo do paluchów z pity :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję Wam za miłe słowa, "masełko" było bardzo dobre, mocno czosnkowe, polecam każdemu, kto lubi takie smaki:)

    Shyfull, agnieszka: jak tylko Mr.T wreszcie ją zrobi;)

    OdpowiedzUsuń