czwartek, 22 listopada 2012

Pulpety z papryką i z ananasem

Dziś stawiam na klasyk: pulpety ze słodkim ananasem w sosie z dodatkiem sherry. Idealnie komponują się z bagietką z masłem czosnkowym, kaszą lub ryżem. Zapraszam do stołu:) Przepis:  źródło.  


Składniki:
500 g mięsa mielonego
Puszka ananasa
500 ml bulionu
2 papryki
Cebula
Jajko
Łyżka bułki tartej
Mąka do obtoczenia pulpetów
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki sherry
2 łyżeczki cukru (pominęłam)
Łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Oliwa z oliwek
Przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka, bazylia)

Mięso doprawiamy i łączymy z jajkiem oraz posiekaną cebulą. Dodajemy łyżkę bułki tartej i dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kuleczki i wkładamy je na 15 minut do zamrażalnika.
Bulion łączymy z sosem sojowym, sherry, cukrem, skrobią ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Ananasa i papryki kroimy.
Pulpety obtaczamy w mące i smażymy na oliwie. Odstawiamy.
Z patelni zlewamy nadmiar oliwy, wrzucamy papryki i ananasa, smażymy kilka minut, wlewamy sos i gotujemy chwilę.
Dodajemy pulpety i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje (można dodać jeszcze odrobinę skrobi).

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. ależ ja dawno pulpetów nie jadłam... a coś właśnie na słodko mi w duszy gra...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ananasem? dobre połączenie - trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w takiej wersji pulpecików jeszcze nie jadłam - muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie słodkie połączenia mięsa z owocami są świetne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może i klasyk, ale w nietypowej wersji, z ananasem pulpetów jeszcze nigdzie nie spotkałam .

    OdpowiedzUsuń
  6. O! wyglądają jak coś, co chętnie zjadłabym na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaskakujące połączenie, fajna alternatywa dla pulpetów tradycyjnych;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe podejście do znanego tematu...:)! Lubię takie urozmaicenia....!

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie jadłam tak podanych pulpetów! jaki fajny pomysł :) i na pewno smaczny! takie pulpety po hawajsku :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenia, pulpety na pewno są wyborne :}

    OdpowiedzUsuń
  11. pulpeciki w takim wydaniu... smaczna sprawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. orientalnie ;) fajna propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Klasyk? ja to widzę pierwszy raz. A że bardzo lubię mięsno owocowe dania , a dzieci lubią ananasa i pulpety więc zrobię na bank!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Klasyk z nutką fantazji- pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. nuovana: też dawno ich nie robiłam, dlatego wreszcie się zdecydowałam na taki obiad:)

    moimsmakiem, Anulla, katie, ugotujmyto.pl, ola in teh kitchen, Aga: polecam! Nas ich smak zachwycił:)

    Martula: zgadza się, choć rzadko po nie sięgam.

    Olka: odświeżenie standardowej wersji;)

    degustatorka: proszę, proszę i zapraszam;)

    Marzena, Ola: dokładnie;)

    Magda: hahaha, świetna nazwa!

    MartynCia, Ivka: dziękuję;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawie, bardzo! Nigdy nie robiłam pulpecików z ananasem.
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń