poniedziałek, 23 lipca 2012

FKC - fasola, kapusta i cukinia

Zamykam oczy, wyciągam rękę i na chybił-trafił wybieram jeden składnik: fasola. Co do niej? Otwieram lodówkę i już wiem: cukinia i pekińska. W lecie obiady są takie proste:) Przepis własny, dodaję do akcji "Cukinia 2012" (edith).


Składniki:
20 dag fasoli perłowej
1/2 główki kapusty pekińskiej
Mała cukinia
Ząbek czosnku
Cebula
Kilka łyżek śmietany 18%
Przyprawy (pieprz, słodka papryka, bazylia, zioła prowansalskie)
Oliwa z oliwek

Fasolę moczymy całą noc, rano zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Kapustę szatkujemy, cukinię, cebulę oraz czosnek kroimy.
Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy cukinię.
Po 10-15 minutach dodajemy pekińską oraz fasolę, doprawiamy.
Dodajemy kilka łyżek śmietany, delikatnie mieszamy.
Podajemy z bagietką.  


Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Fajny, letni sposób na fasolkę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę jak wena:) Chętnie przetestuję, ale znając moich mężczyzn, nie obejdzie się bez dodania mięsa:) MMK

    OdpowiedzUsuń
  3. Też to lubię, że latem taki wybór i samo dobre warzywo nie potrzebuje wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle zdrowia w jednej miseczce!

    OdpowiedzUsuń
  5. letnio, sezonowo a przy tym zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. prosto, a jak smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się pysznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Panna Malwinna, degustatorka, aga, anytsujx: dziękuję:)

    MMK: wiem, wiem, też to mam:P

    Nieśka, Shiral, Kaś: i to jest właśnie najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O kurcze jakie to proste a nigdy nie robiłam nic podobnego. Zapisuje do zrobienia i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosto i pysznie. Lubię takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł na syty obiad :-) wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń