niedziela, 29 lipca 2012

Krem pomarańczowy z karmelem

Przyznam nieskromnie, że jest to jeden z lepszych deserów, jakie jadłam (i jakie przygotowałam:). Choć nie wygląda imponująco, zachwycił nas smakiem. Minusem jest tylko długi czas oczekiwania na upragniony pierwszy kęs:) Czas jaki podaję w przepisie pochodzi z książki "Kuchnia hiszpańska" A. Wilson, swój deser trzymałam w piekarniku dłużej (ok. godziny), a w lodówce przesiedział 12 godzin. Skórkę pomarańczową, która zostaje po przecedzeniu mleka, wykorzystałam jako dodatek do racuszków.


Składniki:
Karmel:
1/2 szklanki wody
Szklanka cukru
Krem:
Szklanka mleka
Kubek śmietany 30%
Łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej (dałam dużą, kopiatą łyżkę)
3 jajka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień i czekanym, aż powstanie karmel (nie mieszamy!), przelewamy go do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Odstawiamy.
Podgrzewamy mleko, śmietanę i skórkę pomarańczową, odstawiamy do wystygnięcia, schładzamy i przecedzamy.
Ubijamy jajka, żółtka i cukier, gdy piana będzie gęsta i jasna, powoli, cały czas miksując, dolewamy schłodzoną mieszankę mleczno-śmietankową. Całość przelewamy przez drobne sitko na warstwę zastygłego karmelu. 
Naczynie żaroodporne ustawiamy w głębszej formie wypełnionej do połowy wodą. Pieczemy ok. 45 minut w 160 st.C. Krem powinien się ściąć. 
Naczynie żaroodporne wyjmujemy z gorącej kąpieli, schładzamy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin.
Podajemy z bitą śmietaną, owocami.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Oj warto poczekać na taki przysmak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny deserek, to nie jest coś typu "flan"?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, jak pysznie wygląda ten krem!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały deser, pyszne smaki, wygląda bosko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też miałam skojarzenie, że to deser w stylu flan. Zapowiada się bosko, już samo połączenie smaków zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomarańcz i karmel-- cudowne połączenie smaków, mniam. A wyglądać nie musi pięknie, najważniejsze że jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudownie się prezentuję. coś czuję, że nawet talerzyk po nim bym wylizała ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie!Aż mi ślinka pociekła:)

    OdpowiedzUsuń
  9. zjedz_mnie: warto, warto!!!!

    Panna_Malwinna, Shiral: smakuje wyśmienicie:)

    Ivka, burczymiwbrzuchu: dokładnie coś podobnego, aczkolwiek jest bardziej "zwarte".

    Majana, Ola, Samantha, judik: dziękuję:)

    Kaś: gwarantuję, że po nim nie da się oddać "brudnego" talerzyka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niestety mi ten przepis nie wyszedł.

    To bardziej budyń u mnie. Może coś źle zrobiłem,

    OdpowiedzUsuń
  11. Może za krótko trzymałeś w piekarniku? Moja koleżanka robiła ten przepis i żeby jej masa stężała piekła dłużej niż napisałam i tak samo dłużej trzymała go w lodówce.

    OdpowiedzUsuń