wtorek, 21 grudnia 2010

Zapiekanka z szynką i groszkiem

Chwila oddechu po ciężkim dniu? Filiżanka kawy w malowanym kubku, kolorowa kanapka, ulubiona książka i cicha muzyka w tle. Oraz szalone pingwiny z Madagaskaru, które każdego dnia rozśmieszają nas do łez;) Dzięki naszym Sąsiadom odkryliśmy zabawny świat Rico, Szeregowego, Skippera i Kowalskiego! Bajka może i leci w paśmie dla dzieciaków (kanał Nickelodeon), ale dialogi rozśmieszą głównie dorosłych;) Oprócz walecznych pingwinów spotkamy tam również samolubnego Juliana, słodkiego Morta, który kocha stopy króla, Bola i Lola, Ryśka, Marlenkę, Łukaszka i Edka! Nie ma tam na szczęście lwa i zebry z moralizującym przesłaniem. Gorąco Wam polecam, gdyż na 2011 rok planowana jest druga seria! "Panowie suszymy ząbki":)

Przepis na zapiekankę pochodzi ze wspomnianej już wcześniej "Kuchni kawalerskiej". Danie jest proste, szybkie i pożywne, składniki oczywiście, można dowolnie modyfikować.

Składniki:
60 dag ziemniaków
25 dag szynki konserwowej
Puszka groszku konserwowego
2 cebule (nie dałam)
Czerwona papryka
6 jajek
2 łyż. masła (zastąpiłam oliwą z oliwek)
Przyprawy (zioła, pieprz, sól)
5 łyż. wody lub mleka

Ziemniaki gotujemy w koszulkach, studzimy i kroimy w cienkie plasterki.
Szynkę kroimy w kwadraciki, cebulę w talarki, a paprykę w paski.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (oliwą), układamy warstwami połowę ziemniaków, cebuli, szynki, groszku i papryki, doprawiamy i kładziemy raz jeszcze wszystkie warstwy.
Jajka roztrzepujemy z 5 łyż. mleka lub wody, doprawiamy.
Ułożone w naczyniu składniki zalewamy jajkami i wstawiamy do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika. Pieczemy 25 minut.

Smacznego!

 


4 komentarze:

  1. yeah, yeah, yeah :) hurra :P
    jestem pierwsza :P:P:P
    Nemi, Pingwiny tez oglądałam i "klul julian" jest najlepszy - szkoda że nie kandydował na radnego w Kraku bo bym na niego głosowała. on przynajmneij nie mydli oczu tylko wszystko chce dla siebie :D:D:D

    P.S. a do powiedział groszek konserwowy gdy go bezlitośnie wcisnęłaś do piekarnika????

    OdpowiedzUsuń
  2. Julian jest the best :)
    a takie zapiekanki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie i kolorowo, jestem fanką zapiekanek, chętnie bym się poczęstowała :), pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pingwiny rulezzz;D

    Ghalena: groszek zamknął się w sobie i strzelił focha;)

    OdpowiedzUsuń