poniedziałek, 9 stycznia 2017

Zapiekane warzywa pod serową kołderką

"W Polsce do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 60% badanych korzystających z internetu"

Według Banku Żywności gospodarstwa domowe w Polsce rocznie marnują ponad 2 mln ton produktów (najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i wędliny). Najwyższy czas to zmienić! Nawet z plasterka sera, jajka na twardo i kilku garści mrożonych warzyw można wyczarować smaczny posiłek. Przepis dodaję do akcji "Dania z resztek" (kobieta przy garach).


Składniki:
Kilka różyczek mrożonych brokułów
Kilka różyczek mrożonego kalafiora
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
Cebula
2 plasterki sera
2 jajka ugotowane na twardo
Oliwa
Kawałek imbiru
Przyprawy (gałka muszkatołowa, pieprz, sól)

Różyczki brokułów i kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. 
Pokrojoną cebulę podsmażamy ze startym imbirem i ze szpinakiem, doprawiamy do smaku, mieszamy z pozostałymi warzywami.
Całość przekładamy do żaroodpornych miseczek, na wierzch kładziemy pokrojone jajko oraz plasterek sera.
Zapiekamy ok. 10 min w 180 st.C.

Smacznego!


Dania z resztek

9 komentarzy:

  1. takie zapiekanki "co się nawinie pod rękę to do zapiekanki" są najlepsze! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nemi wróciłaś z pysznościami:) wobec tego Twoja nieobecność zostanie wybaczona:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowite danie Ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O takich warzywek to bym sobie zjadłą

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wyjście na pozbycie się resztek, zapraszam też do siebie po inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;) Odwiedziłam i kilka ciekawych przepisów wpadło mi w oko:)

      Usuń
  6. W takim wydaniu to i resztki smakują pysznie : )

    OdpowiedzUsuń