sobota, 27 lutego 2016

Ciasto francuskie z warzywami

"Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…"

Po długim spacerze miałam ochotę na coś lżejszego, ale i rozgrzewającego. Wybór padł na kwadraty z ciasta francuskiego nadziewane farszem warzywnym, z delikatną nutą cytryny i kolendry. Do tego kubek barszczu i byłam w kulinarnym niebie:) Farsz oczywiście możecie zrobić z tych warzyw, które macie akurat pod ręką. Inspiracja: J. Stacey, "Kuchnia wegetariańska". Przepis dodaję do akcji "Wegetariański obiad VI" (Ervisha).


Składniki:
Ciasto francuskie
Jajko
1/3 opakowania mrożonego szpinaku
Pomidor
2 garście zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki fasoli
3 łyżki kukurydzy
Kilka oliwek
3 pieczarki
1/3 papryki
Ząbek czosnku
1/2 cytryny
Przyprawy (pieprz, bazylia, tymianek, gałka muszkatołowa, sól, kolendra)
Oliwa z oliwek

Ciasto francuskie dzielimy na sześć równych kawałków, lekko rozwałkowujemy. Układamy na zmoczonej wodą blasze do pieczenia i w środku każdego kwadratu nacinamy mniejszy (zostawiamy ok. 4 - 5 cm odstępu od boku). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20 min w 200 st. C., aż ciasto urośnie i zarumieni się.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i ostrożnie wycinamy mniejszy kwadrat, odkładamy na bok.
Szpinak podsmażamy, dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku. 
Zieloną fasolkę gotujemy, odcedzamy.
Pomidora, oliwki, paprykę oraz pieczarki kroimy, wszystkie składniki mieszamy ze szpinakiem, dodajemy sok z połowy cytryny, doprawiamy do smaku i smażymy kilka minut.
Farszem nadziewamy ciasto francuskie, wierzch przykrywamy mniejszym kwadratem. Podajemy od razu. 

Smacznego!
 
 

19 komentarzy:

  1. Super sprawa.
    Ciasto francuskie przeważnie jem na słodko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częściej robię w wersji wytrawnej, powinnam przerzucić się na słodsze odsłony tego ciasta:)

      Usuń
  2. Pyszne rozgrzewające danie:)I do tego ten barszcz mmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym zjadłam takie wytrawne ciacho;)

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie jadłam ciasta francuskiego, a z warzywami jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda i brzmi baaardzo smacznie : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Nuta cytryny i kolendry dobrze brzmi, bo lubię ten smak. W dodatku ciasto francuskie i farsz warzywny - nie odmówiłabym. Potrawa wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię ciasto francuskie, daje sporo możliwości. Zresztą jak to widać u Ciebie zawsze smacznie wychodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe - chętnie skosztuję, dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę ;) I dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń
  9. Ciasto francuskie z warzywami to kulinarny pewniak. W takiej odsłonie - fasolka, szpinak - pyszności...

    OdpowiedzUsuń