sobota, 26 maja 2012

Szatańskie migdały

Znalazłam idealny przepis na przekąskę do piwa (przygotowuję się już do Euro2012;), najlepiej ją podać jeszcze ciepłą. Niestety jej jedyną wadą jest to, że szybko znika. Przepis zaczerpnięty z książki Małgorzaty Caprari "Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących".


Dziękuję Wilczycy-Adze za zaproszenie do zabawy;) Jeżeli któraś z Was chce odpowiedzieć na te pytania - zapraszam;)

1. Czy uważasz, że odżywiasz się zdrowo? 
Zwracam uwagę na to co jem, ale nie mam na tym punkcie obsesji;)
2. Czy zwracasz uwagę na skład produktów spożywczych? Jeśli tak, to jakich składników unikasz?
Czytam etykiety, staram się nie kupować np. soków/dżemów z dużą zawartością cukru, przypraw z dwutlenkiem siarki itd...
3. Jesz dużo owoców i warzyw?
W okresie wiosenno-jesiennym tak, gorzej w zimie.
4. Czy kiedykolwiek się odchudzałaś? Na jakiej diecie? Zamierzasz odchudzać się w przyszłości?
Raz zmusiła mnie choroba, byłam na diecie marchewkowo-ryżowej, koszmar! Nigdy więcej! Poza tym nie wierzę w diety, nic nie zastąpi codziennej dawki ruchu;)
5.Czy czujesz się dobrze w swoim ciele?
Oczywiście;)
6. Jaka jest Twoja ulubiona potrwa?
Spaghetti;)
7. Czy lubisz gotować?
Uwielbiam;) Choć jeszcze kilka lat temu dzieliły mnie od garnków lata świetlne:)
8. Co chciałabyś wyeliminować z diety, a co do niej wprowadzić i dlaczego?
Powinnam więcej pić płynów.
9. Czego nie możesz przełknąć, a co mogłabyś jeść cały czas?
Omijam szerokim łukiem koperek i kminek, za to uwielbiam czereśnie, arbuzy i pomidory:)
10. Ile posiłków jesz dziennie?
Ok. 5.
11.Wypijasz odpowiednią ilość wody? (min. 8 szkl. dziennie)
Nie i muszę to zmienić.

A teraz czas na szatańską przystawkę;)


Składniki:
30 dag migdałów
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz lub papryka

Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, następnie obieramy je ze skórki, osuszamy.
Podsmażamy na oliwie, odsączamy z tłuszczu, posypujemy solą i papryką/pieprzem. 

Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Fantastyczna, szatańska przekąska! Posmakuje nie tylko kibicom piłki nożnej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie przekąski,u nas w sklepie można kupić migdały solone mmm...pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne do schrupania,szczególnie przy kibicowaniu pasjonującego meczu !

    OdpowiedzUsuń
  4. hm nie jadłam , ale na pewno spróbuję . Dobra przekąska na imprezę . Fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna przekąska, jeszcze takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno niesamowicie wciągają, więc nie wiem, czy powinnam je robić;D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. oj nie dziwię się, że szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysł z chęcią wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota. Skorzystam z przepisu, zwłaszcza, że zbieram pomysły na EURO, bo u nas będzie męski zlot, a te migdały do piwa dla chłopaków w sam raz. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  10. Migdały na ostro- nie próbowałam, ale jestem ciekawa ich smaku

    OdpowiedzUsuń
  11. Te szatańskie migdały wyglądają bardzo apetycznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysł, ja do tej pory zawsze robiłam migdały na słodko, czas więc na wersję szatańską:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzeczywiście fajna przekąska na mecz! Ciekawa jestem ich smaku.

    OdpowiedzUsuń
  14. Lovelykate, Samantha, Kaś: dokładnie:)

    kuchennefascynacje: ale własne smakują jeszcze lepiej:)

    Marlena Ogniewska, aga, Karolina, Aga w kuchni, zjedz_mnie: dzięki;)

    degustatorka,Ivka, anahitka9,mopswkuchni: spróbujcie koniecznie!

    Tyna: trzeba mieć coś od życia:)

    wilczyca-Aga: też będę coś szykować na Euro:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajna przekąska :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda genialnie! Dzięki za przepis, chyba skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Migdały na ostro? Musze tego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeśli przepis już wypróbowany to można w ciemno to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super! Strasznie fajna i prosta propozycja_
    Miłego weekendu Ci życzę !:)

    OdpowiedzUsuń