niedziela, 10 stycznia 2010

Meksykański bigos

Postanowienie noworoczne zostało zrealizowane;) Moja pasja do pisania i do gotowania wreszcie znalazła ujście:)

Na pierwszy ogień podaję przepis na meksykański bigos (wg. Uncle Ben's). Potrawę tą zrobiłam w dzień rozpoczęcia remontu:) Informuję, że część pierwsza zakończona! Słodki melon w pomieszczeniu gospodarczym (zwanym powszechnie zapierdolniczkiem)! Wczoraj do 21:00 zbijałam z Mr.T. szafę ;) Nikt mi teraz nie podskoczy;)


Składniki:
3 pętka kiełbasy podwawelskiej (dałam 2, bo były dość długie)
Puszka kukurydzy
Puszka czerwonej fasoli
Puszka ananasa
Przecier pomidorowy (dałam pomidory krojone w puszce)
2 cebule (dałam pół dużej)
Przyprawy (sos chilli, pieprz, papryka mielona, zioła prowansalskie, bazylia - dużo, potrawa powinna być ostra)
Oliwa z oliwek (może być i olej)

Kiełbasę pokroić w cienkie plastry.
Cebulę pokroić, podsmażyć, dodać kiełbasę.
Ananasa pokroić na mniejsze kawałki.
Do kiełbasy dodać kukurydzę, ananasa, fasolę i pomidory. Doprawić do smaku.
Można podawać z chlebkiem.

Smacznego! :)

9 komentarzy:

  1. Kobieto, po co zaczynam czytać takie rzeczy w pracy.. normalnie ślinka cieknie.. jak ja teraz wysiedzę do 15.. :* :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic jednak nie przebije Twoich pyszności :D I tych dobrych drinków-hihihi:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Salam allejkum habibi...mam nadzieję, że wiesz co to znaczy :D Pozdrowienia z Krakowa...dla podpowiedzi napisze...
    Podpisano Lis Pustyni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wa alejkum as-salam Lisie Pustynny :) Cieszę się,że zajrzałeś w moje skromne progi:) Dawno się już nie widzieliśmy - trzeba to nadrobić:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm... sałatka z kiełkami musi być smakowita... Dziękuję za przepis :)
    Marika

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam gorąco sałatkę:)Szybka, prosta i smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj trzeba trzeba...i mam pewien niecny plan...plan mam...mam plan...

    OdpowiedzUsuń
  8. Twój plan został w pełni zrealizowany:D Za co Ci dziękuję:)Sprawiliście mi ogromną radość:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisuję! Świetna alternatywa dla tego tradycyjnego bigosu :)

    OdpowiedzUsuń