sobota, 2 lutego 2013

Orzeszki do piwa

"Miłość to otwarcie się na prawdę drugiego człowieka"
R. Guardini

Podobno dzisiaj jest Dzień Pozytywnego Myślenia (i przy okazji Dzień Świstaka;). Pogoda widocznie chciała wystawić nas na próbę, ale przecież my się deszczu nie boimy, nie straszą nas bure, ciemne chmury! W każdym dniu można znaleźć coś dobrego: spędzić długie godziny na rozmowie z osobą, którą zna się od lat, rozkoszować się smakiem herbaty, sprawić komuś niespodziankę i cieszyć się jego szczęściem, zatopić się w wannie pełnej pachnącej piany... albo obejrzeć najnowszy filmik Disneya, nominowany do Oscara. Można również zaszyć się w kuchni i w kilka chwil wyczarować ciekawą przekąskę;) Orzeszki pasują idealnie do piwa, są lekko pikantne, o ile nie przesadzicie z ilością musztardy i pieprzu:) Zamiast mieszanki orzechów użyłam orzechów ziemnych bez dodatku soli. Dołożyłam również łyżeczkę sosu chilli. Źródło: klik, klik.

 
Składniki:
4 szklanki mieszanki orzechów (puszka orzechów ziemnych bez dodatku soli)
Białko
Czubata łyżka ziarnistej musztardy
2 łyżki cukru (pominęłam, zastąpiłam łyżeczką sosu chilli)
1/2 łyżeczki pieprzu
Szczypta soli

Białko ubijamy z odrobiną soli. Dodajemy musztardę, pieprz, chilli i mieszamy. 
Łączymy z orzechami i dokładnie mieszamy. 
Wysypujemy na blachę i pieczemy ok. 15 min. w 175 st.C, aż orzechy uprażą się na złoto.


Smacznego!

17 komentarzy:

  1. A za mną ostatnio chodziły orzeszki;) Chętnie bym spróbowała twoich;)

    OdpowiedzUsuń
  2. łatwy i pewnie pyszny przepis, uwielbiam orzechy do piwa:) Jak tuczę się piwem to chociaż zdrowego orzecha zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię ! Pyszne do chrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. interesujący przepis! :) oj tak, dzisiaj jest Dzień Świstaka. Z miłą chęcią obejrzałabym jeszcze raz film o tym samym tytule xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję sobie przepis do zrobienia na jakąś imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję, zrobię przyszłemu mężusiowi:) będzie zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne do podgryzania przy piwku-)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aneta: zapraszam:)

    maxcom: rozbawiłaś mnie:)

    ola in the kitchen: dokładnie:)

    Samantha: nie można się od nich oderwać;)

    blackberryfashion: film klasyka:)

    Olka: polecam!

    Shiral Kucharzy: mój był;)

    Marzena: pasują idealnie:)

    Marta, ugotujmyto.pl: nam przypadła do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. I takim orzeszkom już nie sposób się potem oprzeć :):) zapisuję przepis ...

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna przekąska, takie orzeszki muszą być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam orzechy, a do piwa smakują jeszcze lepiej ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. coś fantastycznego, zrobię, do filmu idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Swietny pomysl, musze wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  15. ankawell: wciągają;)

    Magda: są;)

    Monia: piwo i orzechy jedna z lepszych, aczkolwiek bardzo kalorycznych kombinacji;)

    Kasia: też jedliśmy je do filmu;]

    anahitka9: polecam:)

    OdpowiedzUsuń