wtorek, 25 października 2016

Sałatka z fetą i chrupiącym boczkiem

"Był sałatką sprzecznych emoc­ji."
Jonathan Carroll


Coś szybkiego, coś pysznego... na śniadanie lub późną kolację:) Niby zwykła, banalna sałatka, ale dodatek chrupiącego boczku sprawia, że ma się ochotę na jeszcze i jeszcze;) Inspirację znalazłam tutaj :)

 
Składniki:
1/2 opakowania mieszanki sałat
2 ogórki (gruntowy i konserwowy)
Kilka oliwek
1/3 opakowania fety
Kilka plastrów wędzonego boczku
1/2 pomidora
Jajko 
Ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy (bazylia, oregano, pieprz)

Jajko gotujemy na twardo.
Ogórki, fetę, pomidor, ugotowane jajko, boczek kroimy.
Sałatę rwiemy.
Boczek podsmażamy, przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki łączymy, skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku.

 Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Gdzie się podziewałaś tyle czasu? No jak tak można! Czekam na kolejne wpisy! MD

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosta i znakomita sałatka, może być w zupełności jako odrębne danie. Pozdrawiam serdecznie, miło, że jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, niby banalna, a jakże kusząca:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie, że się czasem odnajdujesz. Pyszna sałatka. Też robiłam jedną sałatkę z boczkiem i była pyszna : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że dodatek boczku jest w tej sałatce kluczowy:)

      Usuń
  5. pyszna sałatka :) często królują u mnie różne wariacje sałatkowe :)

    OdpowiedzUsuń