środa, 24 lutego 2016

Kuleczki rybno-ziemniaczane

"Pani Sen powiedziała, że w dzieciństwie jadała ryby dwa razy dziennie. Dodała, że w Kalkucie jada się rybę zaraz z rana i tuż przed spaniem, a przy odrobinie szczęścia również jako przekąskę po szkole."
Jhumpa Lahiri "Tłumacz chorób"

Staram się, aby ryba gościła na naszym stole co najmniej raz w tygodniu jako danie główne. Często sięgam po nią również jako dodatek do kanapek (np. makrela wędzona solo lub w formie pasty albo zawędruję w rybnym do działu sałatek rybnych, ewentualnie Rodzice uszczęśliwią nas śledziami opiekanymi w ostrej, imbirowej zalewie). Rzadko jednak eksperymentuję z rybą, ale na te kuleczki musiałam się skusić: wybijający się smak cytryny oraz łososia, a w tle ziemniaki, pietruszka i słonecznik. Komu kuleczkę do schrupania? :)  Inspiracja: Gordon Ramsay "Zdrowa kuchnia".


Składniki:
40 dag ziemniaków
Filet z łososia
Filet z dorsza
1 1/2 cytryny
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki
Jajko
Garść słonecznika
Mąka
Bułka tarta
Przyprawy (pieprz, chilli, bazylia, tymianek)

Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy, rozgniatamy tłuczkiem. 
Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, skórkę otartą z cytryny, sok z połowy cytryny oraz przyprawy. Odstawiamy do ostygnięcia.
W szerokim garnku gotujemy ryby wraz z pokrojoną w plastry cytryną. Gdy się ugotują przekładamy na talerz do ostygnięcia, następnie ściągamy skórę z łososia, usuwamy ewentualne ości i dzielimy mięso na kawałki.
Do ziemniaków dodajemy pokrojoną natkę, słonecznik oraz ryby. Formułujemy kuleczki.
Panierujemy je w mące, jajku (z dodatkiem ziół) oraz bułce tartej. Smażymy na złoto. 

Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Wpraszamy się na obiad :D R.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz kiedyś robiłam takie ala klopsiki z czosnkiem i słonecznikiem w sosie były pyszne, ale Twoje miodzio

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne, mój Mąż byłby zachwycony takim obiadem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo apetycznie, zdrowy obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas również ryba często na stole, że już pomysłów brak na jej nowe wcielenie.
    Twoje kotleciki genialne, przetestuję przepis w najbliższym czasie, pozwolisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście:) Mam nadzieję, że będzie smakowała:)

      Usuń
  7. Bardzo dobry pomysł na obiad, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kuleczki wyglądają przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa jestem jak smakują:))

    OdpowiedzUsuń
  10. rybę bardzo lubię, danie wydaje się smaczne!:)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie ryba jest niestety zbyt rzadko... Ale twoje kuleczki wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny i zostawione komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Już sobie zapisałam, żeby zrobić : )

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam nadzieję, że będą smakować :)

    OdpowiedzUsuń