wtorek, 22 maja 2012

Zapiekanka ze szpinakiem i serem

Pozostaję w zielonych klimatach:) Podobno ten kolor oznacza ludzi życzliwych, sympatycznych, dobrych słuchaczy, kojarzy się z wolnością, nadzieją, lojalnością, ponadto ma kojący wspływ na zszargane stresem nerwy. W średniowieczu wierzono, że symbolizuje zło (zielony diabeł?;) Dzisiaj proponuję Wam zapiekankę ze szpinakiem - może troszkę jest przy niej roboty, ale warta jest każdej minuty stania przy garach;) Odkąd pierwszy raz go przygotowałam, oszalałam na jego punkcie;) Przepis znaleziony w "Świecie Kobiety", dodaję do akcji "Czas na szpinak 2"  (wedelka). W swojej wersji pominęłam jajka, które w przepisie  dodaje się do surowego mięsa mielonego, ja swoje lekko przesmażyłam przed włożeniem do piekarnika. 


Składniki:
Kilka ziemniaków
Opakowanie szpinaku
Cebula
2 ząbki czosnku
50 dag mięsa mielonego
Kilka plastrów żółtego sera 
2 jajka (pominęłam)
Przyprawy (pieprz, sól, gałka muszkatołowa, papryka ostra)
2 łyżeczki masła

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki.
Na maśle szklimy czosnek i cebulę, dodajemy szpinak, doprawiamy, przesmażamy, odstawiamy.
Mięso mielone podsmażamy z drugą cebulą, doprawiamy do smaku.
W wysmarowanej masłem formie żaroodpornej układamy: mięso mielone, ziemniaki, szpinak, ser. 
Pieczemy 30-40 minut w 200 st. C.

Smacznego!  

19 komentarzy:

  1. uwielbiam, dobry przepis na wiosenne dni :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zapiekanki, a ze szpinakiem, młodym, to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zielony to mój ulubiony kolor:D A ta zapiekanka- pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis godny wypróbowania, ze względu na kolor zielony i smakowicie zaprezentowany, a tak w ogóle uwielbiam takie zapiekanki ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszniasto się prezentuje ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam szpinak i ser... mogę wpaść na kawałeczek?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda obłędnie! lubię bardzo zapiekanki i ten niepowtarzalny smak szpinaku

    OdpowiedzUsuń
  9. i zapraszam do zabawy. Szczegóły u mnie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Co tu bede sie rozpisywać, po prostu niebo w gębie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisuję do wypróbowania - narobiłaś mi chęci na taką właśnie zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super zapiekanka! Ostatnio mam fazę na szpinak:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zawsze lubiłam zapiekanki, ale ze szpinakiem jeszcze nie miałam okazji jeść. Na pewno pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowicie się prezentuje i na pewno tak smakuje. :)
    Fajna propozycja na obiad.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szana, Tyna, zjedz_mnie, agattekh, judik, Majana: dzięki:)

    wedelka: i tak było:)

    Beatrice: podpisuję się pod Twoim komentarzem;)

    Samantha, Olivia, owocowo: dziękuję i polecam;)

    Aga w kuchni: zapraszam;)

    wilczyca-Aga: dziękuję za zaproszenie do zabawy;)

    Magda Obada: hahaha;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ślinka mi cieknie, jak na nią patrzę. Musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam zapiekanki szpinakowe;)

    OdpowiedzUsuń