"We have fast-food joints on every corner."
Mehmet Öz
- Jestem głodny...
- Minuta!
- Która ciągnie się jak wieczność.
- Już! Nie marudź, proszę, nie, czekaj! Zdjęcie!
Zdarza mi się zjeść hamburgera na mieście, tortillę w trasie, pizzę, kiedy padam na twarz i nie mam sił nawet doczołgać się do łóżka. Wolę jednak przygotować te potrawy sama w domu:) Z podanych składników wyszły dwie duże i dwie mniejsze tortille. Przepis znalazłam wieki temu w otchłani internetu.
Składniki:
10 dag mąki kukurydzianej
10 dag mąki pszennej
Jajko
100 - 125 ml mleka
Przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)
Nadzienie:
Filet z kurczaka
2 pomidory
Kilka listków sałaty
Ogórek
Cebula
Papryka
Oliwki
Ser żółty
1/3 szklanki fasoli
1/3 szklanki kukurydzy
Sos:
Mały kubek jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
Przyprawy (pieprz, bazylia, chilli)
Oliwa z oliwek
Składniki na ciasto łączymy, dokładnie wyrabiamy. Następnie cienko wałkujemy i wycinamy koła (np. przykładając do ciasta talerz).
Placki smażymy krótko na rozgrzanej, wysmarowanej oliwą patelni (zbyt długie smażenie spowoduje, że mogą się łamać),
Przygotowujemy ulubione nadzienie. Filety myjemy, kroimy, smażymy, doprawiamy.
Warzywa kroimy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, ser trzemy.
Jogurt łączymy z drobno pokrojonym czosnkiem, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.
Każdy placek smarujemy sosem, układamy nadzienie, posypujemy fasolą, kukurydzą oraz serem i delikatnie rolujemy. Następnie zawijamy w folię aluminiową.
Tak przygotowane tortille zapiekamy 10-15 min w 180 st.C.
Smacznego!
Orientalne danie :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że mój chłopak by je pokochał! :)
dariawkuchni.
Tak zwane smaki dzieciństwa, prawda? :) Sentyment do nich pozostanie na zawsze!
OdpowiedzUsuńmniam mniam!:) tez niedawno tortillę robiłam:)
OdpowiedzUsuńWstyd przyznać jeszcze nie przygotowywałam sama tortilli, zawsze korzystałam z gotowych... Muszę się kiedyś poprawić :) BTW Pyszne nadzienie.
OdpowiedzUsuńGenialna, szukałam właśnie przepisu:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe fastfoody, taka domowa tortilla.... mmm... pycha!
OdpowiedzUsuńSto lat nie robiłam, a uwielbiam, domową i niedomową, każdą ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za like na Fb, niestety nie umiem sie odwzajemnić, a bardzo bym chciała:(
OdpowiedzUsuńNie wiem co mam źle ustawione ale mogę jedynie udostępniać a nie like-ować?
Pozdrawiam
hehe, u mnie jest "...nie wchodź mi teraz w kadr " ;p
OdpowiedzUsuńTeż robiłam kiedyś tortillę z mąki kukurydzianej :) Mniam!
OdpowiedzUsuńNemi, co swoje to swoje - zawsze wiesz czego użyłaś:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis:)
Pozdrawiam Cię serdecznie!
to jest coś czego jeszcze sama nie robiłam, przepis wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńi do tego szybko:) musisz być przygotowana na szybkie dania z tego co czytam :):):)
Takie smakołyki wyrobu domowego są najlepsze :) Nie dość ,że smakowicie wygląda to na dodatek wiadomo co się je :)
OdpowiedzUsuńdomowe fastfudy są najlepsze ;) fajnie można przyrządzić je też na grillu http://www.zgrilla.pl/fajitas-wolowe-z-grilla/ pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Zdecydowanie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper, warto czasem się poświęcić i przygotować tortille od podstaw :)
OdpowiedzUsuń*D: Mr.T był zachwycony;) Mam nadzieję, że zasmakuje i Twojemu:) A smaki z dzieciństwa, jak wspomniałam, zawsze są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńAnulla: pamiętam;)
Olka: też zawsze sięgam po gotowe, ale tak mnie jakoś naszło;p
GrowingUp: trochę trzeba się namęczyć, ale co tam:)
Natalia - Poezja Smaku: domowe najlepsze;)
Monica: bardziej przypadła mi do gustu tortilla niż np. hamburger.
zufik: mam nadzieję, że pomogłam:)
La Lolla: hahaha, każdy ma jakieś swoje hasło:D
ewelajna, xcookiemonsterx.blox.pl, burczymiwbrzuchu: dokładnie:)
pensjonarka: wszystko zajmie jakieś 30-40 min;)Ale można ciasto przygotować dzień wcześniej;)
Ola Laj: zapamiętam, dzięki:)
Retromoderna: polecam;)
u mnie też zawsze czekają bo zdjęcie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń