"I only want to live in peace and plant potatoes and dream!"
Tove Jansson
Nie mogliśmy spędzić w mieście takiego ciepłego weekendu. Szybka decyzja, rzut okiem na mapę, piknik i trasa zaplanowana, więc w drogę! Słońce, błękitne niebo, wiatr we włosach:) Zielone kilometry pokonywane z radością w Ojcowskim Parku Narodowym - ruiny zamku, Jaskinia Łokietka, Dolina Sąspowska, Złota Góra. Aż chce się więcej, więc dalej i dalej... A kiedy oddech burzy czujemy na karku, wracamy zmęczeni lecz szczęśliwi i na wzmocnienie sięgamy po placki z papryką, twarogiem oraz z otrębami. Przepis z gazetki "Przyślij przepis".
Składniki:
Kilogram ziemniaków
1/2 kostki twarogu
Czerwona papryka
Cebula
2 jajka
2 ząbki czosnku
Otręby (w oryginale: po 1/2 szklanki owsianych i pszennych, u mnie szklanka pszennych)
Przyprawy (pieprz, sól, bazylia, zioła prowansalskie)
Oliwa
Ziemniaki obieramy i ścieramy.
Paprykę, cebulę oraz czosnek kroimy.
Twaróg rozdrabniamy.
Wszystkie składniki mieszamy, wbijamy jajka, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Formujemy placuszki i smażymy.
Smacznego!
fajna ta wersja placków - taka inna:)
OdpowiedzUsuńTakich placków ziemniaczanych jeszcze nie próbowałam!:-)
OdpowiedzUsuńPo takiej wóczędze takie placki to dopiero musiały smakować:)
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie:) pyszności:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńOgólnie nie przepadam za tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi, więc jestem ciekawa każdej innej wersji:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńBardzo lubię placki ziemniaczane, ale takich jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńPyszna odmiana zwyczajnych placków !
OdpowiedzUsuńoo ciekawe... z twarogiem nigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :-)
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane należą do mojego TOP 3 ulubionych potraw, ale w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam. Muszę spróbować...
OdpowiedzUsuńPolecam, fajna odmiana od tradycyjnych;)
OdpowiedzUsuńZ otrębami i twarogiem - muszę wypróbować! ; )
OdpowiedzUsuńwww.mojamalakuchnia.wordpress.com