wtorek, 11 grudnia 2012

Frittata z paluszkami krabowymi

"Remember this December, that love weighs more than gold" 
Josephine Dodge Daskam Bacon

Danie to wpisuje się idealnie w dni przedświąteczne - można do niego dodać wszystko to co się lubi (lub co zalega w lodówce;) oraz nie wymaga od nas stania godzinami przy piecu. Frittatę piekłam w naczyniu żaroodpornym, ale Wy możecie podpiec najpierw ją na patelni, a dopiero potem przełożyć do piekarnika. Pełna dowolność;) I za to lubię to danie! Przepis zaczerpnięty z "The Ultimate Cook Book" (B. Weinstein, M.Scarbrough).


Składniki:
6 jajek
1/3 szklanki mleka
1/2 puszki groszku
Opakowanie paluszków krabowych
1/2 puszki fasoli
Dwie garście startego żółtego sera
Cebula
Oliwa 
Przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka)

Jajka miksujemy z mlekiem, doprawiamy.
Fasolę i groszek odcedzamy.
Cebulę i paluszki krabowe kroimy.
Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przekładamy paluszki krabowe, groszek, fasolę oraz cebulę, zalewamy masą jajeczną, posypujemy serem.
Zapiekamy w 150 st. C przez 10-15 minut.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę apetycznie, aczkolwiek te paluszki krabowe mnie odpychają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!:) a jak ktoś nie przepada za paluszkami albo go odpychają może dodać szynkę, tuńczyka lub kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne danie gdy głód nas dopadnie...szybko i smacznie i co najważniejsze można tworzyć z fantazją :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale nazwa ciekawa:) smakowicie wygląda i paluszki krabowe mniam! nie jest nawet skąplikowane:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie prościzna, a jak smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ciekawa smaku, bo paluszków krabowych daaawno nie konsumowałam, a całość zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musiała być przepyszna! Wszystkie składniki mi odpowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio w podobny sposób pozbywałam się resztki chili i sera z lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. na pierwszy rzut oka myslałam że to pizza! :D więc musi być na pewno dobre ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. didi91: zawsze możesz je wymienić na coś co lubisz:)

    Anulla: dobry pomysł:)

    Syll: dziękuję, miło mi:)

    ankawell: i to jest najlepsze!

    maxcom: lubię proste przepisy, nie zawsze jest czas na gotowanie wykwintnych potraw;)

    zjedz_mnie: dziękuję:)

    Monica: było bardzo lekkie i rozgrzewające:)

    Ivka: było!

    Rose: słyszałam też opinie, że przypomina zapiekankę;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kobieto! Z nieba mi spadłaś z tym przepisem! Od 2 tygodni rozmyślam jak wykorzystać moje paluszki krabowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow :-) bardzo fajny przepis, to coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Helka: też właśnie o ich wykorzystaniu myślałam robiąc to danie:)

    agattekh: sprawdza się idealnie:)

    Charlotte: polecam:)

    OdpowiedzUsuń