"Remember this December, that love weighs more than gold"
Josephine Dodge Daskam Bacon
Danie to wpisuje się idealnie w dni przedświąteczne - można do niego dodać wszystko to co się lubi (lub co zalega w lodówce;) oraz nie wymaga od nas stania godzinami przy piecu. Frittatę piekłam w naczyniu żaroodpornym, ale Wy możecie podpiec najpierw ją na patelni, a dopiero potem przełożyć do piekarnika. Pełna dowolność;) I za to lubię to danie! Przepis zaczerpnięty z "The Ultimate Cook Book" (B. Weinstein, M.Scarbrough).
Składniki:
6 jajek
1/3 szklanki mleka
1/2 puszki groszku
Opakowanie paluszków krabowych
1/2 puszki fasoli
Dwie garście startego żółtego sera
Cebula
Oliwa
Przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka)
Jajka miksujemy z mlekiem, doprawiamy.
Fasolę i groszek odcedzamy.
Cebulę i paluszki krabowe kroimy.
Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przekładamy paluszki krabowe, groszek, fasolę oraz cebulę, zalewamy masą jajeczną, posypujemy serem.
Zapiekamy w 150 st. C przez 10-15 minut.
Smacznego!
Wygląda naprawdę apetycznie, aczkolwiek te paluszki krabowe mnie odpychają :)
OdpowiedzUsuńmniam!:) a jak ktoś nie przepada za paluszkami albo go odpychają może dodać szynkę, tuńczyka lub kurczaka:)
OdpowiedzUsuńświetne danie gdy głód nas dopadnie...szybko i smacznie i co najważniejsze można tworzyć z fantazją :)
OdpowiedzUsuńale nazwa ciekawa:) smakowicie wygląda i paluszki krabowe mniam! nie jest nawet skąplikowane:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie prościzna, a jak smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku, bo paluszków krabowych daaawno nie konsumowałam, a całość zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńMusiała być przepyszna! Wszystkie składniki mi odpowiadają :)
OdpowiedzUsuńOstatnio w podobny sposób pozbywałam się resztki chili i sera z lodówki :)
OdpowiedzUsuńna pierwszy rzut oka myslałam że to pizza! :D więc musi być na pewno dobre ;))
OdpowiedzUsuńdidi91: zawsze możesz je wymienić na coś co lubisz:)
OdpowiedzUsuńAnulla: dobry pomysł:)
Syll: dziękuję, miło mi:)
ankawell: i to jest najlepsze!
maxcom: lubię proste przepisy, nie zawsze jest czas na gotowanie wykwintnych potraw;)
zjedz_mnie: dziękuję:)
Monica: było bardzo lekkie i rozgrzewające:)
Ivka: było!
Rose: słyszałam też opinie, że przypomina zapiekankę;)
Kobieto! Z nieba mi spadłaś z tym przepisem! Od 2 tygodni rozmyślam jak wykorzystać moje paluszki krabowe ;D
OdpowiedzUsuńWow :-) bardzo fajny przepis, to coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńMuszę to spróbować ! ;)
OdpowiedzUsuńHelka: też właśnie o ich wykorzystaniu myślałam robiąc to danie:)
OdpowiedzUsuńagattekh: sprawdza się idealnie:)
Charlotte: polecam:)