czwartek, 13 grudnia 2012

Babeczki z otrębami i bananami

"At Christmas all roads lead home"
Marjorie Holmes

Lubię spacerować w zimie, śnieg skrzypi pod butami, mróz szczypie policzki. Zimno! Podziwiam biały krajobraz, ślizgam się na lodowych parkingach i marzę o gorącym kubku kawy, takim wielkim, z dużą ilością mleka i o czymś słodkim:]


Pachnące bananami i orzechami babeczki zawładnęły naszym popołudniem:) Przyznam, że byłam do nich dość sceptycznie nastawiona, nie przepadam za bananami, a otręby głównie dodaję do dań obiadowych, jednakże miło się pomyliłam. Babeczki nie były przesłodzone, a smak bananów idealnie współgrał z orzechami, natomiast otręby były lekko wyczuwalne.

 
Przepis pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia" (Gordon Ramsay), zastąpiłam jedynie płatki owsiane otrębami pszennymi, dodaję do akcji "Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę" (ankawell) oraz "Ciastka na jeden kęs" (Jak Po Maśle). Z podanych składników wyszło 11 babeczek.


Składniki:
100 g płatków owsianych (otręby pszenne)
200 g mąki pszenej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
Łyżeczka sody oczyszczonej (pominęłam)
1/4 łyżeczki soli
100 g jasnobrązowego cukru trzcinowego (ok. 75 g)
4 banany
Jajko
60 g masła
75 g orzechów włoskich

Płatki owsiane (otręby) dokładanie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Robimy wgłębienie w środku. 
W innej misce rozgniatamy banany, dodajemy do nich rozbełtane jajko i rozpuszczone masło. Przekładamy do suchej mieszanki.
Wsypujemy  posiekane orzechy. Mieszamy.
Blachę z 12 zagłębieniami do babeczek wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami, napełniamy ciastem i pieczemy 20-25 min. w 180 st.C. 

Smacznego!

Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

18 komentarzy:

  1. Pycha :) Otręby i banany, czyli widzę, że zdrowe dodatki zachowane. Takie wypieki lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki wyglądają bardzo smakowicie :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, pachnące ,smaczne babeczki!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. banany, orzechy? o kurczę, coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bomba kubek :D Porywam jedną babeczkę jeśli jeszcze została ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja dziś zrobiłam rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne!!Skład bardzo fany, do wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny kubek i babeczki bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. no ja już Cię widzę Nemi na tym mrozie.. pewnie wyglądałaś jak ten krasnal z kubka :)
    taki żarcik,.. zimowy ;) kiedy znów idziemy "poskrzypić pod butami" i "poślizgać się" :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Babeczki to zdecydowanie coś, co lubię najbardziej;)

    OdpowiedzUsuń
  11. stosunek do zimy masz identyczny jak ja! najpierw porządnie przemarznąć, a potem ciepły koc i gorący kubek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kubek genialny a bebczki cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. whiness: dobre i zdrowe;)

    ola in the kitchen, Majana, Marzena, magda k.,Lovelykate: dziękuję, były i znikły dość szybko, może nawet za szybko:)

    Anulla: polecam;)

    Olka: to kubek Mr.T, podarował mi na jedną fotę;) Babeczek już nie ma, ale dla Ciebie zawsze mogę upiec:)

    Glamourka89: też pyszności!

    ghalena: tak wyglądam rano jak muszę wcześnie wstać:P Jak tylko będziesz mieć ochotę (i siły;P)

    Babe_czka: :D

    Ola: i to jest w tej zimie najpiękniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Babeczki bardzo kuszące ! W pięknym otoczeniu ! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ależ smakowicie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubię bananowe muffiny :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Od razu przypomniał mi się chlebek bananowy, jaki niedawno robiłam. Wypróbuję ten przepis, nie ma to jak dobre muffinki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Samantha, krokdoszczescia: dziękuję za miłe słowa:)

    chantel: w tym wydaniu też je polubiłam:)

    mopswkuchni: dokładnie!

    OdpowiedzUsuń