"Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…"
Po długim spacerze miałam ochotę na coś lżejszego, ale i rozgrzewającego. Wybór padł na kwadraty z ciasta francuskiego nadziewane farszem warzywnym, z delikatną nutą cytryny i kolendry. Do tego kubek barszczu i byłam w kulinarnym niebie:) Farsz oczywiście możecie zrobić z tych warzyw, które macie akurat pod ręką. Inspiracja: J. Stacey, "Kuchnia wegetariańska". Przepis dodaję do akcji "Wegetariański obiad VI" (Ervisha).
Składniki:
Ciasto francuskie
Jajko
1/3 opakowania mrożonego szpinaku
Pomidor
2 garście zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki fasoli
3 łyżki kukurydzy
Kilka oliwek
3 pieczarki
1/3 papryki
Ząbek czosnku
1/2 cytryny
Przyprawy (pieprz, bazylia, tymianek, gałka muszkatołowa, sól, kolendra)
Oliwa z oliwek
Ciasto francuskie dzielimy na sześć równych kawałków, lekko rozwałkowujemy. Układamy na zmoczonej wodą blasze do pieczenia i w środku każdego kwadratu nacinamy mniejszy (zostawiamy ok. 4 - 5 cm odstępu od boku). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20 min w 200 st. C., aż ciasto urośnie i zarumieni się.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i ostrożnie wycinamy mniejszy kwadrat, odkładamy na bok.
Szpinak podsmażamy, dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku.
Zieloną fasolkę gotujemy, odcedzamy.
Pomidora, oliwki, paprykę oraz pieczarki kroimy, wszystkie składniki mieszamy ze szpinakiem, dodajemy sok z połowy cytryny, doprawiamy do smaku i smażymy kilka minut.
Farszem nadziewamy ciasto francuskie, wierzch przykrywamy mniejszym kwadratem. Podajemy od razu.
Smacznego!
Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper sprawa.
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie przeważnie jem na słodko.
Częściej robię w wersji wytrawnej, powinnam przerzucić się na słodsze odsłony tego ciasta:)
UsuńPyszne rozgrzewające danie:)I do tego ten barszcz mmmm
OdpowiedzUsuńBarszcz to podstawa :D
UsuńZ chęcią bym zjadłam takie wytrawne ciacho;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam ciasta francuskiego, a z warzywami jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMniam bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńWygląda i brzmi baaardzo smacznie : )
OdpowiedzUsuńNuta cytryny i kolendry dobrze brzmi, bo lubię ten smak. W dodatku ciasto francuskie i farsz warzywny - nie odmówiłabym. Potrawa wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńBardzo lubię ciasto francuskie, daje sporo możliwości. Zresztą jak to widać u Ciebie zawsze smacznie wychodzi:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe - chętnie skosztuję, dzięki
OdpowiedzUsuńProszę ;) I dziękuję za odwiedziny :)
UsuńCiasto francuskie z warzywami to kulinarny pewniak. W takiej odsłonie - fasolka, szpinak - pyszności...
OdpowiedzUsuńThank You very much:)
OdpowiedzUsuń:D
OdpowiedzUsuń