poniedziałek, 22 lutego 2016

Pasta z gotowanych warzyw

"Każdemu smacznego, według smaku jego!"
Przysłowia i powiedzenia 

Kocham wszelkiej maści pasty do chleba, mogłabym je jeść na okrągło:) Dzisiaj postawiłam na gotowane warzywa z dodatkiem siemienia lnianego i słonecznika. Pasta smakuje obłędnie (tylko dobrze ją doprawcie, bo może wyjść za mdła) i pachnie kusząco więc trudno poprzestać na jednej kromce:) Przepis autorski, dołączam go do akcji "Superfood w Twojej kuchni" (durszlak).


Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Składniki:
Brokuł (kilka różyczek)
Kalafior (kilka różyczek)
2 marchewki
3 łyżeczki groszku mrożonego
2 łyżeczki siemienia lnianego
2 łyżeczki słonecznika
Pietruszka (korzeń i natka)
2 łyżki ciecierzycy
2 ząbki czosnku
Przyprawy (pieprz, słodka papryka, kolendra)
Łyżeczka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
1/2 soku z cytryny

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, następnie płuczemy i gotujemy do miękkości.
Warzywa obieramy, gotujemy, następnie odcedzamy.
Siemię lniane i słonecznik prażymy na suchej patelni.
Składniki łączymy i miksujemy na gładką masę (gdyby była zbyt gęsta wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek). Dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku.

Smacznego!

 


24 komentarze:

  1. Jaka pyszna pasta, muszę jej spróbować koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej pasty nie widziałam jeszcze, z warzyw to super sprawa. W dodatku bardzo zdrowa :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie dawno nie robiłam żadnej domowej pasty do chleba. Teraz patrzę na zdjęcia i zazdroszczę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowa i bardzo apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo, u Ciebie też pyszna pasta do chleba i też z siemieniem : ))

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też by mi smakowała, tyle wspaniałych warzyw, pozdrawiam serdecznie:*

    OdpowiedzUsuń
  8. cudna pasta, też często robimy warzywne lub z soczewicy. masz rację, doprawienie jest istotne, bo bywa, że wychodzą 'niewyraźne'. teraz obrałam sobie za punkt programu jakąś z kaszą jaglaną, na kształt zdrowego paprykarza. pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo to jak będziesz miała ją na blogu to zerknę, z chęcią sięgnę po taki paprykarz:) A z soczewicą muszę jakąś zrobić - dzięki za inspirację;)

      Usuń
  9. warzywne pasty i ja bardzo lubię :) najczęściej piekę do nich warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pieczonymi też muszę zrobić :D Pewnie będzie smakować jeszcze lepiej:)

      Usuń
  10. Ciekawy przepis. Nigdy jeszcze nie jadłam żadnej warzywnej pasty, więc z ciekawości chyba spróbuję któregoś dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie robiam jeszcze, ale chętnie wykorzystam przepis;-)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ale dobrze dopraw, bo może wyjść mdła.

      Usuń
  12. Ja również jestem miłośniczką past podoba mi się przepis, dawno już nie robiłam żadnej pasty na chleb

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Hahaha, nawet nie wiesz jaka ja jestem głodna u Ciebie :DDD

      Usuń
  14. Fajny pomysł, muszę spróbować :) R.

    OdpowiedzUsuń