środa, 14 listopada 2012

Tosty z łososiem

Kiedy na obiad nie mam już siły, a kolacja zbliża się wielkimi krokami sięgam po sprawdzony sposób - tosty! Do nich lekka sałatka i kłopot z głowy;) Przepis, który znajdziecie poniżej zaczerpnęłam z tej strony.
A tymczasem pytania od ankawell:)


Co fascynuje Cię w ludziach?
Pasje, zainteresowania.

Jakie miejsca chciałabyś odwiedzić?
Te jeszcze niezniszczone przez cywilizację.

Co Cię ostatnio zachwyciło i zatrzymało w biegu?
Stokrotki rozsiane w trawie.

Czy stać Cię na bezinteresowność, dobroczynność / nie pytam w sensie finansowym /?
Tak.

Czy wiesz czym jest SZLACHETNA PACZKA?
Oczywiście:)

Czy przyjaźń pomiędzy kobietą, a mężczyzną istnieje?
Tak, choć nie każdemu jest ona dana.

Czy możesz polecić mi jakiś film, który ostatnio oglądałaś?
"Kobieta w czerni" - jeżeli tylko lubisz horrory w starym, dobrym angielskim stylu;)

Czy zdarza Ci się uśmiechać do nieznajomych na ulicy?
Jasne, daję też znaki kierowcom, którzy jadą bez świateł:)

Czy możesz polecić mi jakiś kawałek Twojego ulubionego muzyka?
Uwielbiam Linkin Park (np. "Leave Out All The Rest") oraz Poest of the Fall (np. "Carnival Of Rust")

Czy masz ulubiony obraz / grafikę?
Jako dziecko internetu uwielbiam wszelkiej maści video game concept art, ale trudno wybrać mi choć jeden.

***
Składniki:
Bagietka lub kilka tostów
150 g świeżego łososia
100 g wędzonego łososia
3 łyżki majonezu
Kilka posiekanych oliwek plus kilka do dekoracji
Cytryna (u mnie limonka) 
Pęczek koperku (nie dodałam)
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 pęczka koperku
3 łyżki posiekanych kaparów (nie dodałam)
Przyprawy (pieprz, bazylia, zioła prowansalskie)

Świeżego łososia doprawiamy i smażymy, następnie studzimy i rozdrabniamy.
Łososia wędzonego kroimy w kostkę i mieszamy z oliwkami, majonezem, sokiem z cytryny (limonki), kaparami, koperkiem, szczypiorkiem i usmażonym łososiem. Doprawiamy do smaku.
Chleb tostowy lub pokrojoną bagietkę skrapiamy oliwą i opiekamy w piekarniku.
Ciepłe kromki smarujemy przygotowaną pastą, dekorujemy szczypiorkiem, oliwkami i cytryną (limonką).

Smacznego!


20 komentarzy:

  1. wyglądają tak lekko i smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak - łosoś to moja jedna z ulubionych rybek ;)) i parę kanapek bym ukradła dla siebie na kolacje ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale się głodna zrobiła, tak apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. logikę miałam w tamtym roku :D

    pyszne tosty! zjadłabym!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne te tosty :) Nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. dokładnie, tosty są świetną bazą dla różnych smakołyków
    z łososiem brzmią pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. oj takiego tosta to bym chętnie wciągła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają tak, że aż żałuję, że nie mam łososia w domu, bo jeszcze teraz, już w tej chwili pędziłabym do kuchni by je przyszykować.

    OdpowiedzUsuń
  9. tosty to także mój sprawdzony sposób na kolację:) z łososiem jeszcze nie próbowałam, ale już niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm pycha. takie tosty mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O jak ja dawno tostów nie robiłam, pyszna ta Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nemi jesteś niesamowita, zaserwowałas przepyszny tost, któremu nie można się oprzeć ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojej, nie przyszłoby mi do głowy, żeby pomieszać wędzonego i smażonego łososia. Interesujące :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za odpowiedzi :) ten film - aż strach się bać :):)... taki łoś super ktoś na tostach - coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anulla: i takie właśnie było;)

    Helka, didi91, Izabela, degustatorka: proszę, częstujcie się;)

    Magda: współczuję;) I proszę, częstuj się;)

    whiness, Kaś, Martula, Marta, Monica: dziękuję;)

    basinepichcenie: jak tylko będziesz miała okazję, spróbuj! Są wyśmienite!

    k.m.w.: dawno nie jadłam tak dobrych tostów!

    Emcia Pichci: ja też, ja też;)

    Samantha: hahaha, dzięki:)

    Olka: zachęcam do przetestowania;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chyba tez zrobię dziś na kolację tosty :-)narobiłaś mi smaka :-) a pieczywo tostowe mam :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Polecam, są bardzo pyszne!

    OdpowiedzUsuń