Dziś stawiam na klasyk: pulpety ze słodkim ananasem w sosie z dodatkiem sherry. Idealnie komponują się z bagietką z masłem czosnkowym, kaszą lub ryżem. Zapraszam do stołu:) Przepis: źródło.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
Puszka ananasa
500 ml bulionu
2 papryki
Cebula
Jajko
Łyżka bułki tartej
Mąka do obtoczenia pulpetów
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki sherry
2 łyżeczki cukru (pominęłam)
Łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Oliwa z oliwek
Przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka, bazylia)
Mięso doprawiamy i łączymy z jajkiem oraz posiekaną cebulą. Dodajemy łyżkę bułki tartej i dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kuleczki i wkładamy je na 15 minut do zamrażalnika.
Bulion łączymy z sosem sojowym, sherry, cukrem, skrobią ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Ananasa i papryki kroimy.
Pulpety obtaczamy w mące i smażymy na oliwie. Odstawiamy.
Z patelni zlewamy nadmiar oliwy, wrzucamy papryki i ananasa, smażymy kilka minut, wlewamy sos i gotujemy chwilę.
Dodajemy pulpety i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje (można dodać jeszcze odrobinę skrobi).
Smacznego!
ależ ja dawno pulpetów nie jadłam... a coś właśnie na słodko mi w duszy gra...
OdpowiedzUsuńZ ananasem? dobre połączenie - trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji pulpecików jeszcze nie jadłam - muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńTakie słodkie połączenia mięsa z owocami są świetne ;)
OdpowiedzUsuńMoże i klasyk, ale w nietypowej wersji, z ananasem pulpetów jeszcze nigdzie nie spotkałam .
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę taki obiadek :).
OdpowiedzUsuńO! wyglądają jak coś, co chętnie zjadłabym na obiad :)
OdpowiedzUsuńZaskakujące połączenie, fajna alternatywa dla pulpetów tradycyjnych;-)
OdpowiedzUsuńCiekawe podejście do znanego tematu...:)! Lubię takie urozmaicenia....!
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam tak podanych pulpetów! jaki fajny pomysł :) i na pewno smaczny! takie pulpety po hawajsku :D
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenia, pulpety na pewno są wyborne :}
OdpowiedzUsuńpulpeciki w takim wydaniu... smaczna sprawa ;)
OdpowiedzUsuńorientalnie ;) fajna propozycja ;)
OdpowiedzUsuńKlasyk? ja to widzę pierwszy raz. A że bardzo lubię mięsno owocowe dania , a dzieci lubią ananasa i pulpety więc zrobię na bank!!!!
OdpowiedzUsuńKlasyk z nutką fantazji- pysznie!
OdpowiedzUsuńnuovana: też dawno ich nie robiłam, dlatego wreszcie się zdecydowałam na taki obiad:)
OdpowiedzUsuńmoimsmakiem, Anulla, katie, ugotujmyto.pl, ola in teh kitchen, Aga: polecam! Nas ich smak zachwycił:)
Martula: zgadza się, choć rzadko po nie sięgam.
Olka: odświeżenie standardowej wersji;)
degustatorka: proszę, proszę i zapraszam;)
Marzena, Ola: dokładnie;)
Magda: hahaha, świetna nazwa!
MartynCia, Ivka: dziękuję;)
Ciekawie, bardzo! Nigdy nie robiłam pulpecików z ananasem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Polecam:)
OdpowiedzUsuń